Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα Ελληνική

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Δύο Διαδικτυακά σεμινάρια: ''Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών'' και ''Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης'' από το Aνοικτό Παν/μιο Κύπρου (11/6/2024)

    Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 δύο διαδικτυακά σεμινάρια για τη φοιτητική του κοινότητα, (εν δυνάμει) ερευνητές, καθώς και για το ευρύ κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο για τη θεματολογία.

    Το πρώτο σεμινάριο έχει τίτλο: ''Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών'' και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17:00–18:00 με εισηγητή τον Δρα Άγγελο Κωνσταντίνου, Ακαδημαϊκό Σύμβουλο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΑΠΚΥ.

    Το δεύτερο σεμινάριο έχει θέμα: ''Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης'' και θα διεξαχθεί στις 18:15–19:15. Εισηγητές είναι η Δρ Ελισάβετ Κιούρτη, Ακαδημαϊκή Σύμβουλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚΥ και ο Δρ Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΑΠΚΥ.

    Τα σεμινάρια θα μεταδοθούν μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/jVKZ0.

    Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/N9KA92TzQ9

    29 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη του κ. Ζ. Μελισσάκη με θέμα: ''Ο φιλόλογος ως αρχαιολόγος. Μελέτη του χειρογράφου ως υλικού αντικειμένου και αξιοποίηση της παλαιογραφικής και κωδικολογικής ανάλυσης προς όφελος της φιλολογικής'', ΕΚΠΑ (29/5/2024)

    Διάλεξη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος ''Παλαιογραφία - Κωδικολογία'' του ΠΜΣ Αρέθας με διδάσκουσες τις κκ. Θεοδώρα Αντωνοπούλου και Θεοδώρα Παπαδοπούλου, θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον κ. Ζ. Μελισσάκη (ιευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) με θέμα: ''Ο φιλόλογος ως αρχαιολόγος. Μελέτη
    του χειρογράφου ως υλικού αντικειμένου και αξιοποίηση της παλαιογραφικής και κωδικολογικής ανάλυσης προς όφελος της φιλολογικής''.

    Η διάλεξη θα γίνει την Tετάρτη 29 Μαΐου 2024, και ώρα 13.30 μμ - 3.00 μμ., Κυψέλη 704 (7ος όροφος).

    29 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου (31/5-16/6/2024)

    Ο ΣΒΕΑΠ με τη συνεργασία του Δήμου Περιστερίου και υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει και φέτος Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου από Παρασκευή 31 Μαΐου έως και Κυριακή 16 Ιουνίου.

    Η Έκθεση Βιβλίου τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών & Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), μοναδικό δευτεροβάθμιο σωματείο στο χώρο του βιβλίου.
    Η ΠΟΕΒ με δικά της περίπτερα στην Έκθεση δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες που δεν έχουν τη δυνατότητα της αυτόνομης παρουσίας να εκπροσωπηθούν με επιλεγμένους τίτλους τους.

    Στην υλοποίηση και επιτυχία της Έκθεσης σημαντική είναι η συμβολή των χορηγών επικοινωνίας, της Oxygen Pelatologio και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

    Δευτέρα με Πέμπτη: 6-10.30 μ.μ.
    Παρασκευή-Σάββατο: 6-11 μ.μ.
    Κυριακή: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-10.30 μ.μ. (Την Κυριακή των εκλογών 9 Ιουνίου η Έκθεση θα λειτουργήσει μόνο το απόγευμα)

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    5η Διαδικτυακή Συνάντηση στη σειρά διαλέξεων της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. "Χαρτογραφήσεις": Η διδασκαλία της ελληνικής στη Βαρκελώνη και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη (31/5/24)

    Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 15:30 θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση στη σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό.

    Στην συνάντηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τις Μαρία Ανδριά, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα και Μαρία Ιακώβου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Βαρκελώνη και από την Μαρία Ρομποπούλου σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom στον σύνδεσμο
    https://authgr.zoom.us/j/96146492928?pwd=Sm94ODIxRk5USVJNMzVFOG1aa25WUT09

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://delexo.greeklanguage.gr/index.php/el/drastiriotita/xartografiseis/41-i-didaskalia-tis-ellinikis-sti-varkeloni-kai-i-ellinoglossi-ekpaidefsi-tis-ellinorthodoxis-meionotitas-stin-konstantinoupoli

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. ιδρύθηκε το 2022 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
    Εστιάζει στη διδασκαλία της ελληνικής εκτός Ελλάδας και παρέχει το οργανωτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη συζήτησης, κριτικής και έρευνας με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής ανά τον κόσμο, υπό το πρίσμα ποικίλων θεωρητικών και μεθοδολογικών παραδόσεων.

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: ''Εκπαίδευση, Διδασκαλία και Δια Βίου Μάθηση στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές'' Παν/μιο Ιωαννίνων (14-16/6/2024)

    Το Εργαστήριο ''Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας'' του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο
    με Διεθνή Συμμετοχή και τίτλο: ''Εκπαίδευση, Διδασκαλία και Δια Βίου Μάθηση στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές''

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 14, 15 & 16 Ιουνίου 2024, σε συνεργασία με το Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ''Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση'' του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    27 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    8η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων (30-31/5 και 1/6/2024)

    Το Εργαστήριο Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου (ΕΜΕΛ) του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Διερμηνείας και Μετάφρασης» του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕμ), την Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) διοργανώνουν στις 30, 31/05/2024 και 1/06/2024, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, την 8η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων που φέτος τιμά τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυση του ΕΜΕΛ.

    27 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα μτπχ σπουδών ου Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών "Σπουδές στην Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία" (1/6/24)

    Το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024, ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών "Σπουδές στην Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία".

    27 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Eκδήλωση με τίτλο: ''Απελευθερωτική Εκπαίδευση. Από τη φυλακή στην κοινωνία'', Πνευματικό Κέντρο Χανίων (25/5/2024)

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: ''Απελευθερωτική Εκπαίδευση. Από τη φυλακή στην κοινωνία'', με αφορμή την ολοκλήρωση τριετούς εθνογραφικής έρευνας που διενεργήθηκε σε έξι διαφορετικά σχολεία ελληνικών φυλακών και υποστηρίχθηκε από το ΕΑΠ.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 19.00.

    Μετά την παρουσίαση των ερευνητικών ευρημάτων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για την ευρύτερη κοινωνική τους σημασία. Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο δικηγόρος Γιώργος Βεργάκης θα μετέχουν επίσης ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χανίων, Χάρης Κιομουρτζής, η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος, Ευαγγελία Μουριζάκη, ο διευθυντής εκπαιδευτικών μονάδων του Καταστήματος Κράτησης της Λάρισας, Γιώργος Τράντας, και η εκπαιδεύτρια του 2ου ΣΔΕ Χανίων, Άννα Τσίγκου.

    24 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας Της Εκπαίδευσης: ''Η Εκπαίδευση Ως Κοινό Αγαθό Μέσα Σε Έναν Φαύλο Κόσμο: Δημοκρατία, Ακτιβισμός Και Κοινωνία'', Βόλος (23-25/5/2024)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης με τίτλο: ''Η Εκπαίδευση ως κοινό αγαθό μέσα σε έναν φαύλο κόσμο: Δημοκρατία, Ακτιβισμός και Κοινωνία'' που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, από 23 έως 25 Μαΐου 2025.

    Το συνέδριο απευθύνεται σε μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ & ΕΤΕΠ, Μεταδιδακτορικές/ούς ερευνήτριες/τές, Υποψήφιους/ες Διδάκτορες/όρισσες, Μεταπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/τές, εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενη/ο.

    24 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...91   Επόμενο >