Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

29. "Ένοχος θανάτου εστί!" - Οι θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν τον Ιησού σε θάνατο

Σύμφωνα με τις εντολές που είχε, η ομάδα των ενόπλων οδηγεί τον Ιησού δεμένο στον πρώην αρχιερέα Άννα. Αυτός τον ανακρίνει αυθαίρετα. Στις ερωτήσεις του ο Ιησούς απαντά με θάρρος. Τον παραπέμπει στον κανονικό αρχιερέα Καϊάφα. Εκεί βρίσκονται όλα τα μέλη του Μεγάλου Συνεδρίου, για να τον δικάσουν. Δικάζουν βιαστικά και παράτυπα. Τον καταδικάζουν σε θάνατο. Επιπλέον τον κακοποιούν και τον ταπεινώνουν βάναυσα. Ο μαθητής του Πέτρος εκείνη την ώρα τον αρνείται τρεις φορές, και μάλιστα με όρκο…

Ιω 18, 12: Οι στρατιώτες με τον χιλίαρχο και οι Ιουδαίοι φρουροί συνέλαβαν… τον Ιησού, τον έδεσαν και τον έφεραν πρώτα στον Άννα. Αυτός ήταν πεθερός του Καϊάφα, που είχε εκείνη τη χρονιά το αξίωμα του αρχιερέα… Ο αρχιερέας έκανε ερωτήσεις στον Ιησού για τους μαθητές του και για τη διδασκαλία του. Ο Ιησούς του απάντησε: "Εγώ μίλησα φανερά στον κόσμο. Μιλούσα πάντοτε στις συναγωγές και στον Ναό, όπου μαζεύονται πάντοτε οι Ιουδαίοι· κρυφά δεν δίδαξα τίποτε. Γιατί ρωτάς εμένα; Ρώτα αυτούς που άκουσαν τι τους είπα. Αυτοί ξέρουν όσα τους είπα". Μόλις είπε αυτά τα λόγια, ένας από τους φρουρούς, που ήταν εκεί κοντά, έδωσε ένα ράπισμα στον Ιησού και του είπε: "Έτσι απαντάς στον αρχιερέα;" "Αν είπα κάτι κακό", του απάντησε ο Ιησούς, "πες ποιο ήταν αυτό· αν όμως μίλησα σωστά, γιατί με χτυπάς;" Τότε ο Άννας έστειλε τον Ιησού δεμένο στον αρχιερέα Καϊάφα, … όπου συνάχτηκαν οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι. Ο Πέτρος τον ακολουθούσε από μακριά ως την αυλή στο παλάτι του αρχιερέα· εκεί μπήκε μέσα και κάθισε με τους υπηρέτες, περιμένοντας να δει τι θα απογίνει. Οι αρχιερείς, οι πρεσβύτεροι και όλα τα μέλη του Συνεδρίου ζητούσαν να βρουν μια ψεύτικη μαρτυρία σε βάρος του Ιησού, για να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Παρουσιάστηκαν πολλοί ψευδομάρτυρες, αλλά δεν βρήκαν την κατηγορία που ήθελαν. Τελικά όμως παρουσιάστηκαν δύο ψευδομάρτυρες που είπαν: "Αυτός είπε: 'Μπορώ να γκρεμίσω τον Ναό του Θεού και μέσα σε τρεις μέρες να τον ξαναχτίσω'". Ο αρχιερέας σηκώθηκε και του είπε: "Δεν έχεις να πεις τίποτα; Τι είναι αυτά που σε κατηγορούν;" Ο Ιησούς όμως σιωπούσε. Κι ο αρχιερέας του είπε: "Σε εξορκίζω στο όνομα του αληθινού Θεού, να μας πεις αν εσύ είσαι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού". Του είπε ο Ιησούς: "Είμαι, όπως μόνος σου το είπες…" Έσκισε τότε τα ιμάτια του από αγανάκτηση ο αρχιερέας και είπε: "Αυτό είναι βλασφημία στον Θεό. Τι μας χρειάζονται τώρα πια οι μάρτυρες; Να, τώρα δα ακούσατε τα βλάσφημα λόγια του. Τι απόφαση παίρνετε; "Κι αυτοί αποκρίθηκαν: "Είναι ένοχος και πρέπει να θανατωθεί". Τότε τον έφτυσαν στο πρόσωπο και τον χτύπησαν, ενώ άλλοι του έδιναν ραπίσματα λέγοντας: "Μεσσία, σαν προφήτης που είσαι, πες μας ποιος σε χτύπησε;" Στο μεταξύ ο Πέτρος καθόταν έξω στην αυλή, όπου τον πλησίασε μια δούλη και του είπε: "Ήσουν και εσύ με τον Ιησού τον Γαλιλαίο;" Αυτός όμως αρνήθηκε μπροστά σε όλους αυτούς λέγοντας: "Δεν ξέρω τι λες". Την ώρα όμως που πήγαινε στην αυλόπορτα, τον είδε μία άλλη δούλη, και του λέει: "Ήταν και αυτός εκεί με τον Ιησού τον Ναζωραίο". Και πάλι αρνήθηκε, ορκίστηκε μάλιστα: "Δεν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο". Ύστερα από λίγο πλησίασαν οι παρευρισκόμενοι και είπαν στον Πέτρο: "Ασφαλώς είσαι και εσύ από αυτούς· σε προδίνει ο τρόπος που μιλάς". Τότε άρχισε να ορκίζεται: "Ο Θεός να με τιμωρήσει, αν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο!" Και αμέσως τότε λάλησε ο πετεινός. Και θυμήθηκε ο Πέτρος τα λόγια του Ιησού που του είχε πει: "Πριν λαλήσει ο πετεινός, θα αρνηθείς τρεις φορές πως με ξέρεις". Βγήκε τότε έξω και έκλαψε πικρά…

Ο αρχιερέας έσκισε τότε τα ιμάτιά του

Ερμηνευτικά 1. Ο χιλίαρχος ήταν ανώτερος Ρωμαίος αξιωματικός, διοικητής στρατιωτικής μονάδας 1000 ανδρών (ό,τι περίπου ο σημερινός συνταγματάρχης). 2. Η θητεία του αρχιερέα ήταν για έναν χρόνο. Ο Άννας αντικανονικά διορίστηκε από τους Ρωμαίους και παρέμεινε στο αξίωμα για 10 χρόνια (6-15 μ.Χ.). Πανίσχυρος άνθρωπος του παρασκηνίου, επηρέαζε αποφασιστικά την εξέλιξη των θρησκευτικών και πολιτικών ζητημάτων. Μια από τις αυθαιρεσίες του ήταν ότι τοποθέτησε στο αξίωμα του αρχιερέα και τους 5 γιους του, καθώς και τον γαμπρό του Καϊάφα, που αρχιεράτευε εκείνη τη χρονιά. 3. Η διάδοση για το γκρέμισμα του Ναού ήταν η μόνη κατηγορία κατά του Ιησού. Ο Ιησούς με τα λόγια αυτά εννοούσε το σώμα του, που σε 3 ημέρες θα ανασταινόταν (βλ. Ιω 2, 21). 4. Οι δικαστικοί κανόνες του Μεγάλου Συνεδρίου ήταν: 1) Οι δίκες γίνονται τη μέρα· ποτέ νύχτα. 2) Χώρος: η ειδική αίθουσα στο προαύλιο του Ναού. 3) Προηγούνται έγκυρες προανακρίσεις από αρμόδιους ανακριτές. 4) Υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο. 5) Δυνατότητα στην αρχή της δίκης να ειπωθεί ό,τι θετικό υπάρχει υπέρ του κατηγορουμένου. 6) Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικάζει καθισμένος· δεν σηκώνεται ποτέ κατά τη διάρκεια της δίκης. 7) Οι αποφάσεις για σοβαρές κατηγορίες δεν παίρνονται σε μια μέρα. 8) Η απόφαση για θάνατο εκδίδεται την επόμενη μέρα. 9) Η εκτέλεση γίνεται το νωρίτερα μια μέρα μετά την έκδοση της απόφασης. 10) Δεν επιτρεπόταν η εκτέλεση χωρίς την επικύρωση της θανατικής καταδίκης από την Ρωμαϊκή αρχή. - Αυτά είναι απαραίτητα, για να κατανοηθεί τι είδους και τι ποιότητας ήταν η δίκη του Χριστού.