"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

24. Η Μεταμόρφωση του Χριστού: Φανέρωση της Θεϊκής μεγαλοσύνης του πριν από τα Πάθη του

Το έργο του Ιησού είχε ριζώσει στα περισσότερα μέρη της πατρίδας του. Ταυτόχρονα όμως μεγάλωνε και η αντίδραση της θρησκευτικής ηγεσίας εναντίον του. Για κάποιο διάστημα κινείται όλο και βορειότερα από την Ιερουσαλήμ. Η τελική σύγκρουση δεν είναι μακριά. Σιγά-σιγά ετοιμάζει γι' αυτήν τους μαθητές, που φυσικά ανησυχούν και τρομάζουν. Για να τους ενθαρρύνει, ώστε να αντέξουν όσα σε λίγο θα του συμβούν, τους φανερώνει κάτι περισσότερο από το ποιος είναι· κάτι που ως τότε δεν είχαν αξιωθεί να γνωρίσουν κοντά του. Αυτό θα συμβεί πάνω στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας.

Μτ 17, 1: Ύστερα από έξι μέρες, παίρνει ο Ιησούς μαζί του τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τον αδερφό του, και τους ανεβάζει σε ένα ψηλό βουνό. Λκ 9, 29: Την ώρα που προσευχόταν, η όψη του προσώπου του έγινε διαφορετική και τα ρούχα του άσπρα κι αστραφτερά. Ξαφνικά δύο άντρες άρχισαν να μιλούν μαζί του: ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι οποίοι παρουσιάστηκαν με λαμπρότητα και μιλούσαν για τον θάνατό του στην Ιερουσαλήμ, με τον οποίο θα εκπλήρωνε την αποστολή του. Μτ 17, 4: Και είπε ο Πέτρος στον Ιησού: "Κύριε, είναι ωραία να μείνουμε εδώ! Αν θέλεις, να κάνουμε εδώ τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για τον Μωυσή και μια για τον Ηλία". Ενώ μιλούσε ακόμα, ένα φωτεινό σύννεφο τους σκέπασε, και μέσα από το σύννεφο ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: "Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου' αυτόν να ακούτε". Όταν το άκουσαν οι μαθητές, έπεσαν με το πρόσωπο στη γη και φοβήθηκαν πολύ. Τους πλησίασε τότε ο Ιησούς, τους άγγιξε και τους είπε: "Σηκωθείτε και μη φοβάστε". Σήκωσαν τότε τα μάτια τους και δεν είδαν κανέναν άλλον, παρά τον ίδιο τον Ιησού μόνον του. Ενώ κατέβαιναν από το βουνό, τους πρόσταξε: "Μην πείτε σε κανέναν αυτό που είδατε, ώσπου να αναστηθώ από τους νεκρούς".

Ερμηνευτικά 1. Πριν από έξι μέρες βρισκόταν με τους μαθητές του στα περίχωρα της Καισαρείας Φιλίππου, ΒΑ της λίμνης Γενησαρέτ (βλ. χάρτη). Σε μια συζήτηση τους ρώτησε ποια γνώμη έχουν οι άνθρωποι - αλλά και οι ίδιοι - γι' αυτόν. Ο Πέτρος απάντησε: "Εσύ είσαι ο Μεσσίας" (Μκ 8, 29). 2. Κατά τη χριστιανική παράδοση πρόκειται για το Θαβώρ, στη νότια Γαλιλαία (βλ. χάρτη και φωτ.). 3. Για την όψη του οι ευαγγελιστές Μάρκος και Ματθαίος σημειώνουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: "έλαμψε το πρόσωπο του σαν τον ήλιο και τα φορέματα του έγιναν άσπρα σαν το φως" (Μτ 17, 2). "Τα ρούχα του έγιναν αστραφτερά, κατάλευκα σαν το χιόνι, τόσο που κανένας βαφέας πάνω στη γη δεν θα μπορούσε να τα κάνει τόσο λευκά" (Μκ 9, 3). 4. Τόσο ο Μωυσής όσο και ο Ηλίας είχαν παρόμοιες εμπειρίες στη ζωή τους (Θεοφάνειες). Ο πρώτος εκπροσωπεί τον Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, ο δεύτερος τους Προφήτες. Και οι δύο προετοίμασαν και προανάγγειλαν για τον Χριστό. Στο Θαβώρ έχουμε τη μεγάλη συνάντηση του παλαιού και του καινούριου κόσμου του Θεού. Ο πρώτος παραδίνει τη σκυτάλη στον δεύτερο. 5. Συμβολικά με το φωτεινό σύννεφο: όπου και όποτε αυτό εμφανίζεται, έχουμε συγκεκριμένη και φανερή την παρουσία του Θεού. Εδώ σκέπασε ολονών τα πρόσωπα. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο ουράνιος κόσμος έσκυψε και ενώθηκε με τον επίγειο.

Το Θαβώρ