Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

19. Η Κυριακή προσευχή («Πάτερ ημών»)

Στον καινούριο κόσμο του Θεού οι άνθρωποι προσεύχονται Όσοι συνδέονται με αγάπη και φιλία επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Αυτό είναι φυσική εκδήλωση, που κάνει τη ζωή πιο πλούσια. Αν δεν επικοινωνούν, τότε μπορεί να υπάρξει αποξένωση. Οι χριστιανοί δέχονται - και το ξέρουν από πείρα - ότι ο Θεός αγαπά όλους και νοιάζεται για όλους. Η επικοινωνία μαζί του γίνεται κυρίως με την προσευχή. Σε όλες τις θρησκείες η προσευχή κατέχει κορυφαία θέση. Ο Ιησούς ως άνθρωπος προσευχόταν. Μίλησε για την προσευχή στους μαθητές του. Τι τους δίδαξε σχετικά και τι συγκεκριμένα τους υπέδειξε;

α' Μκ 1, 35: Το πρωί, πολύ πριν ακόμα φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω και πήγε σε ένα ερημικό μέρος, και εκεί προσευχόταν. Λκ 5, 15: Η φήμη του απλωνόταν όλο και περισσότερο, και πλήθος ανθρώπων πήγαιναν κοντά του να τον ακούσουν και να τους θεραπεύσει από τις αρρώστιες τους. Εκείνος όμως αποσυρόταν σε ερημικά μέρη και προσευχόταν. Λκ 6, 12: Εκείνες τις ημέρες ανέβηκε ο Ιησούς στο βουνό για να προσευχηθεί. Όλη τη νύχτα προσευχόταν στον Θεό. Μτ 26, 36: … ο Ιησούς (στη Γεθσημανή)… λέει στους μαθητές: "… θα πάω λίγο παραπέρα να προσευχηθώ". Κι αφού απομακρύνθηκε λίγο, έπεσε με το πρόσωπο στη γη και προσευχόταν με τούτα τα λόγια: "Πατέρα μου, αν είναι δυνατόν, ας μην πιω αυτό το ποτήρι· όμως ας μη γίνει το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου". Λκ 22, 44: Η αγωνία τον κυρίεψε και προσευχόταν πιο πολλή ώρα. Ο ιδρώτας του γινόταν σαν σταγόνες αίματος και έπεφτε στη γη.

β' Μτ 7, 7: "Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Γιατί όποιος ζητάει λαβαίνει και όποιος ψάχνει βρίσκει και όποιος χτυπά του ανοίγεται. … ποιος από σας, αν του ζητήσει το παιδί του ψωμί, θα του δώσει λιθάρι; Ή, αν του ζητήσει ψάρι, θα του δώσει φίδι; Αφού λοιπόν εσείς… ξέρετε να δίνετε στα παιδιά σας καλά πράγματα, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας σας θα δώσει αγαθά σε όσους του τα ζητούν".

γ' Λκ 11, 1: Κάποτε ο Ιησούς προσευχόταν σε έναν τόπο. Όταν τελείωσε, ένας από τους μαθητές του του είπε: "Κύριε, δίδαξέ μας πώς να προσευχόμαστε, όπως και ο Βαπτιστής Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του". Μτ 6, 9: "Εσείς… έτσι να προσεύχεστε:

Πατέρα μας ουράνιε, ας σε αναγνωρίζουν όλοι κι ας σε λατρεύουν ως τον αληθινό Θεό· ας έρθει η Βασιλεία σου· ας γίνει το θέλημα σου, όπως στον ουρανό ψηλά, έτσι κι εδώ πάνω στη γη. Την απαραίτητη τροφή για τη συντήρησή μας δώσε μας την σήμερα. Και συγχώρησε τα σφάλματά μας, όπως κι εμείς συγχωρούμε εκείνους που μας έβλαψαν. Και μην αφήσεις να πέσουμε σε βαριές δοκιμασίες, αλλά γλίτωσέ μας από το κακό. Γιατί δική σου είναι η Βασιλεία, η δύναμη και η δόξα παντοτινά. Αμήν.

Ερμηνευτικά 1. Επίσημη ονομασία του "Πάτερ ημών". "Κυριακή" θα πει του Κυρίου, δηλαδή προσευχή που υπέδειξε ο Κύριος (ο Ιησούς Χριστός). Η προσευχή υπάρχει και στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο (11, 2-4) με πιο σύντομα και λίγο διαφορετικά λόγια. 2. Προσευχόταν όλη τη νύχτα. Επικοινωνούσε με τον Θεό Πατέρα για το μεγάλο γεγονός που θα συνέβαινε τη μέρα που θα ακολουθούσε. Αυτή τη μέρα ο Ιησούς ξεχώρισε από το πλήθος των μαθητών του τους Δώδεκα ως μόνιμους (βλ. Λκ 6, 13-16). Πάντοτε προσευχόταν, ακόμα και καρφωμένος πάνω στον σταυρό. 3. Ο ουρανός δεν είναι συγκεκριμένος τόπος αλλά σύμβολο. Ουσιαστικά σημαίνει ότι ο αληθινός Θεός βρίσκεται πάνω και πέρα από όλους και από όλα. 4. Το "έλθέτω η Βασιλεία σου" οι χριστιανοί θεωρούν ότι είναι το πρωταρχικό και βασικότερο αίτημα (παράκληση) του "Πάτερ ημών" και όλων των προσευχών τους.

Χέρια προσευχής, Ντύρερ, 1500