Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

• Το Φραγκικό Βασίλειο

• Από τους Μεροβίγγειους στους Καρολίδες

Ο Χλωδοβίκος (481-511), γενάρχης της δυναστείας των Μεροβιγγείων, κατόρθωσε να επεκτείνει το κράτος του από το Ρήνο μέχρι τα Πυρηναία με τη στήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μετά την αποδοχή του χριστιανισμού από τον Χλωδοβίκο και τη βάπτισή του, η ενσωμάτωση των Βαρβάρων στο χριστιανικό κόσμο έλαβε πλέον και επίσημο χαρακτήρα. Οι αντιθέσεις μεταξύ των διαδόχων του Χλωδοβίκου οδήγησαν το Φραγκικό Βασίλειο σε διάσπαση.

Τα βασίλεια στις αρχές του 6ου αιώνα Βασίλειο των Φράγκων Βασίλειο των Βουργουνδών Βασίλειο των Οστρογότθων Βασίλειο των Βανδάλων Βασίλειο των Βησιγότθων Βασίλεια των Σαξόνων Βασίλειο των Σουήβων Βασίλειο των Βάσκων Τα βασίλεια στα μέσα του 8ου αιώνα Επεκτείνεται και περιλαμβάνει τη Γαλατία και μέρος της Γερμανίας Κατακτήθηκε από τους Φράγκους το 534 Κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς από το 535 έως το 554 Κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς το 534 Κατακτήθηκε από τους Άραβες το 711 Περιορίζονται στην Αγγλία Κατακτήθηκε από τους Βησιγότθους το 585 Κατακτήθηκε σταδιακά από τους Βησιγότθους και τους Φράγκους Η βάπτιση του Χλωδοβίκου Α' (περ. 496). Μικρογραφία σε χειρόγραφο. Βρυξέλλες, Βασιλική Βιβλιοθήκη. • Η βάπτιση του Χλωδοβίκου εξυπηρετούσε κάποια σκοπιμότητα;

Βαθμιαία, η κεντρική εξουσία αποδυναμώθηκε προς όφελος της αριστοκρατίας και της Εκκλησίας με αποτέλεσμα οι μαγιορδόμοι, δηλ. οι επικεφαλής αξιωματούχοι των φραγκικών ανακτόρων, να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη. Ένας από αυτούς, ο Κάρολος Μαρτέλος, αναδείχθηκε σε μεγάλο ηγέτη, όταν αναχαίτισε την προέλαση των Αράβων προς την Ευρώπη στο Πουατιέ το 732. Ο γιος του Πιπίνος ο Βραχύς, αφού ανέτρεψε τον τελευταίο μεροβίγγειο βασιλιά, πήρε τη θέση του το 751 και ίδρυσε τη δυναστεία των Καρολιδών. Τρία χρόνια αργότερα στέφθηκε ελέω θεού βασιλέας* από τον πάπα, στον οποίο σε ανταπόδοση χάρισε το δουκάτο της Ραβέννας και άλλα ιταλικά εδάφη. Έτσι ιδρύθηκε το παπικό κράτος.