Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

9.3.2 Ανθρώπινη συμπεριφορά

Πολλές μεταβολές που έχουν επέλθει από τη χρήση της τεχνολογίας ενδέχεται πράγματι να επηρεάζουν τόσο τη συμπεριφορά του ανθρώπου, όσο και τον τρόπο σκέψης του. Εδώ υπεισέρχονται σημαντικοί προβληματισμοί, που αφορούν νέα φαινόμενα, όπως:

Η εξ αποστάσεως συνεργασία και επικοινωνία

Η δυνατότητα επικοινωνίας από απόσταση στους περισσότερους τομείς δραστηριοτήτων (τηλεδιασκέψεις, παιχνίδια μέσω δικτύου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κ.ά.) διευκολύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων και συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και δυνάμεων με την αποφυγή των μετακινήσεων. Από την άλλη, όμως, στερεί τον άνθρωπο από την αμεσότητα της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του. Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά του;

Ομαδικό παιχνίδι μέσω δικτύου

Η διατήρηση της γλώσσας και του πνευματικού πολιτισμού

Η εξάπλωση των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω των διαδικτύων προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων, γεγονός που θεωρητικά θα πρέπει να εμπλουτίζει τις εμπειρίες και να ανοίγει νέους ορίζοντες. Η ανταλλαγή, όμως, αυτή δεν είναι ισότιμη. Οι οικονομικά ισχυρότερες κοινωνίες διαθέτουν περισσότερα μέσα για την προβολή του πνευματικού τους πολιτισμού και πολλές φορές επηρεάζουν μονομερώς τη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού. Το φαινόμενο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της γλώσσας. Ανέκαθεν το πρόβλημα της γλωσσικής επικοινωνίας ανάμεσα σε πολίτες διαφορετικών χωρών έβρισκε την επίλυσή του πάντοτε εις βάρος των λιγότερο διαδεδομένων γλωσσών. Χωρίς να υποτιμά κανείς την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών, δεν πρέπει να παραιτείται και από το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζεται στη μητρική του γλώσσα. Αυτό σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά εφικτό, με την εξέλιξη των τεχνικών μετάφρασης που υποστηρίζονται από την τεχνολογία, και δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο.

Οι εντεινόμενοι ρυθμοί σε όλες τις δραστηριότητες

Η ταχύτητα διεκπεραίωσης εργασιών με τη βοήθεια του υπολογιστή, η συγκεχυμένη πλέον διάκριση ανάμεσα στις ώρες εργασίας και στις ώρες ανάπαυσης με τη μεταφορά των επαγγελματικών υποθέσεων στους χώρους της οικογενειακής εστίας μέσω των δικτύων και οι αυξανόμενες ανάγκες εμπλοκής με όγκους πληροφοριών εντείνουν διαρκώς την ενεργητικότητα του ατόμου, με όλες τις γνωστές βλαβερές συνέπειες. Όταν αναφερόμαστε σε ταχύτητες κυκλωμάτων της τάξεως των νανοδευτερολέπτων, πρέπει να έχουμε ως μέτρο αναφοράς το γεγονός ότι ο χρόνος που απαιτείται για το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων είναι πάνω από 500 εκ. nsec! Πρόκειται για μεγέθη και ρυθμούς που είναι ασύλληπτοι από τα ανθρώπινα μέτρα. Τι επιπτώσεις έχουν αυτά τα δυσανάλογα προς την ανθρώπινη φύση φαινόμενα στην ανθρώπινη συμπεριφορά;

Καταναλωτικές συνήθειες

Ο υπερκαταναλωτισμός είναι φαινόμενο που έχει επισημανθεί και σχολιαστεί έντονα στον αιώνα μας. Πρέπει να έχει κανείς ισχυρό χαρακτήρα, για να αντισταθεί στο βομβαρδισμό των διαφημίσεων και να διαθέτει κριτικό πνεύμα, για να μπορεί να κρίνει μόνος του την αξία και την αναγκαιότητα των καταναλωτικών αγαθών. Πολύ περισσότερο τώρα, που ο βομβαρδισμός αυτός επεκτείνεται και στο Διαδίκτυο, πέρα από τα ΜΜΕ, και έχει σχέση και με τα ίδια τα προϊόντα της Πληροφορικής Τεχνολογίας. Με αγωνία επιθυμούμε την απόκτηση του νέου υπερισχυρού επεξεργαστή ή της νέας έκδοσης των προϊόντων λογισμικού, χωρίς τις περισσότερες φορές να επιβάλλεται αυτό από τις πραγματικές μας ανάγκες.