Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σφαιροβολία.

Στη σφαιροβολία ο αθλητής τοποθετεί τη σφαίρα στο λαιμό του δίπλα στον ώμο και μετακινείται από το πίσω άκρο της κυκλικής βαλβίδας στο εμπρός άκρο, είτε με γλίστρημα (τεχνική Ο'Μπράιαν), είτε με περιστροφική κίνηση όπως στη δισκοβολία (περιστροφική τεχνική ή τεχνική Μπαρίσνικοφ). Η τελική φάση ρίψης και στις δύο τεχνικές είναι σχεδόν η ίδια. Ο αθλητής "ωθεί" τη σφαίρα δυνατά και γρήγορα και προσπαθεί να τη στείλει όσο πιο μακριά μπορεί μέσα στον προκαθορισμένο τομέα ρίψης, χωρίς να βγει ή να ακουμπήσει έξω από τη βαλβίδα. Μόλις τελειώσει τη βολή, βγαίνει από το πίσω μισό (ημικύκλιο) της βαλβίδας.

Φορά, πάτημα, αιώρηση και προσγείωση στο άλμα επί κοντώ.

Τελική φάση ρίψης στη σφαιροβολία

Το αγώνισμα της σφαιροβολίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 έγινε στην Αρχαία Ολυμπία

Τι πρέπει να προσέχουμε • Η κίνηση να είναι επιταχυνόμενη. • Η δύναμη και η ταχύτητα από τη μετατόπιση ή την περιστροφή να εφαρμοσθεί επάνω στη σφαίρα ξεκινώντας σταδιακά από τα πόδια μέχρι την παλάμη. • Ο αγκώνας κατά την ώθηση να βρίσκεται στο ύψος του ώμου.

Επηρεάζει η γωνία ρίψης την απόσταση στην οποία θα πάει η σφαίρα; Ένας αθλητής εκτελεί τρεις βολές με τη σφαίρα, όπου η μόνη διαφορά σε κάθε βολή είναι η γωνία απελευθέρωσης της σφαίρας (η ταχύτητα ρίψης της σφαίρας και η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι σταθερές). Υπολογίστε την απόσταση που θα διανύσει η σφαίρα αν απελευθερωθεί με γωνία 30°, 45° και 60°. Σε ποια από τις τρεις περιπτώσεις η σφαίρα θα προσγειωθεί πιο μακριά; Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της απόστασης που θα διανύσει η σφαίρα είναι ένα κλάσμα όπου: S = η απόσταση που θα διανύσει η σφαίρα, Vο = η ταχύτητα ρίψης της σφαίρας, θ = η γωνία ρίψης της σφαίρας, g = η επιτάχυνση της βαρύτητας. Παράδειγμα: Αν σε μια βολή ο αθλητής απελευθερώσει τη σφαίρα με ταχύτητα 12 m/s και γωνία 45° ποια θα είναι η απόσταση που θα διανύσει η σφαίρα; Υπολογίστε με τη σειρά σας την απόσταση που θα διανύσει η σφαίρα αν η γωνία απελευθέρωσής της είναι 30° και 60°. Σημείωση: Στους παραπάνω υπολογισμούς δε λαμβάνεται υπόψη το ύψος του αθλητή.