Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

8.4 Ένα παράδειγμα

Η διοίκηση ενός πολυκαταστήματος αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διαχειρίζεται, θα επεξεργάζεται και θα παρέχει πληροφορίες για όλες τις συναλλαγές που αφορούν το πολυκατάστημα. Για την ανάπτυξη αυτού του Π.Σ. η διοίκηση του πολυκαταστήματος ακολούθησε τις φάσεις ανάπτυξης που προαναφέρθηκαν. Κάθε φάση περιγράφεται με συντομία παρακάτω ως ένα βήμα.

Το πρώτο βήμα στη δημιουργία του Π.Σ. αποτελεί η διερευνητική μελέτη, στην οποία ορίζεται το πρόβλημα και προτείνονται οι ακόλουθες δύο λύσεις.

Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ταμίες, τα διευθυντικά στελέχη και το προσωπικό του τμήματος μηχανογράφησης και τα στοιχεία που θα διαχειρίζεται το σύστημα θα είναι καταχωρισμένα στους διάφορους υπολογιστές του δικτύου. Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία πάλι ενός δικτύου στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα ίδια άτομα, αλλά το όλο σύστημα θα ακολουθεί τις αρχές της τεχνολογίας Διαδικτύου.

Στο δεύτερο βήμα, αυτό της μελέτης σκοπιμότητας, τίθενται προς αξιολόγηση οι δύο παραπάνω εναλλακτικές λύσεις και ενδεχομένως άλλες, οι οποίες κρίνεται ότι μπορούν να επιλύσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Το άτομο ή τα άτομα που αναλαμβάνουν την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας αξιολογούν ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος κάθε λύσης, το χρόνο υλοποίησής της, τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν προκειμένου για να μη δημιουργηθούν ανεπιθύμητα προβλήματα, τον καθορισμό υπευθύνου του δικτύου -αν δηλαδή το δίκτυο θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του πολυκαταστήματος ή κάποιου εξωτερικού συνεργάτη- κτλ. Έστω λοιπόν ότι η ομάδα που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας συνυπολογίζει την αξία και το κόστος κάθε λύσης και προτείνει τη δημιουργία ενός Π.Σ., το οποίο θα έχει τη μορφή τοπικού δικτύου και θα ακολουθεί τις αρχές της τεχνολογίας Διαδικτύου.

Στο επόμενο βήμα ορίζονται οι λειτουργίες-απαιτήσεις του Π.Σ. Αυτές είναι οι παρακάτω:

- Εισαγωγή των στοιχείων των προϊόντων σε κάποια κεντρική βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την επωνυμία του προϊόντος, τον κωδικό του, την τιμή του, τον προμηθευτή του, την περιγραφή του και το είδος του. - Παροχή αποδείξεων λιανικής και χονδρικής πώλησης, σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών. - Ο χρόνος εκτύπωσης της απόδειξης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 δευτερόλεπτα. - Παροχή στοιχείων για την πορεία των πωλήσεων ανά είδος προϊόντος. - Τα στοιχεία για τις πωλήσεις των προϊόντων θα πληκτρολογούνται από τους ταμίες του καταστήματος. - Οι ταμίες δεν θα έχουν καμία άλλη πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα, εκτός από την πιο πάνω αναφερόμενη εργασία τους. - Τα διευθυντικά στελέχη θα έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε λειτουργία εκτελεί το πληροφοριακό σύστημα. - Οι εργαζόμενοι του τμήματος μηχανογράφησης θα είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή των στοιχείων στη βάση των δεδομένων. - Ο χρόνος εκκίνησης και λειτουργίας του συστήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 δευτερόλεπτα. - Το σύστημα θα έχει κεντρικά αποθηκευμένα τα δεδομένα του και θα είναι αρχιτεκτονικής πελάτη-εξυπηρετητή (client-server). - Το σύστημα πρέπει να έχει μηχανισμούς ασφαλείας τόσο στα τερματικά, όσο και στον εξυπηρετητή δικτύου (server). - To σύστημα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επέκτασης, εφόσον αυτό θα κριθεί σκόπιμο. - Όλοι οι χρήστες του Π.Σ. επιβάλλεται να χρησιμοποιούν αναγνωριστικό (username) και συνθηματικό (password), κάθε φορά που θα μπαίνουν στο σύστημα.

Ύστερα λοιπόν από τη δημιουργία του εγγράφου περιγραφής των απαιτήσεων προχωρούμε στο σχεδιασμό του συστήματος. Εκεί αποφασίζεται ότι αυτό πρέπει να αποτελείται από πέντε Pentium III στα 866 MHz με λειτουργικό Windows για το διευθυντικό προσωπικό, δέκα τερματικές συσκευές (733MHz), οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τους ταμίες, με συνδεδεμένους αντίστοιχους σε αριθμό εκτυπωτές, δέκα Pentium III στα 866 MΗz με λειτουργικό Windows για τους εργαζόμενους στο τμήμα μηχανογράφησης, ένα PC με λειτουργικό Windows NT που θα λειτουργεί ως εξυπηρετητής (server), ένα Firewall για τη προστασία του συστήματος από εξωτερικούς κινδύνους, άλλους δέκα εκτυπωτές, κτλ. Οι υπολογιστές δεν θα έχουν σύνδεση μεταξύ τους παρά μόνο με τον εξυπηρετητή δικτύου.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, η υλοποίηση και η κωδικοποίηση σχετίζεται με δύο στοιχεία: α) Την αγορά του υλικού. β) Τη συγγραφή κώδικα ή την αγορά προγραμμάτων που θα επιτελούν τις λειτουργίες που πρέπει να παρέχει το Π.Σ.

Ακολούθως προχωρούμε σε ένα από τα σημαντικότερα στάδια, αυτό του ελέγχου. Εκεί ελέγχεται το σύστημα ασφάλειας που έχει τοποθετηθεί, η απόκριση του συστήματος, τα διάφορα προγράμματα και ο σωστός τρόπος λειτουργίας τους, κτλ.

Αφού όλα έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν σωστά, παρέχεται εκπαίδευση στους χρήστες του συστήματος για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούν το Π.Σ. Επιπρόσθετα πραγματοποιείται παράδοση διαφόρων εγχειριδίων που θα βοηθήσουν στην εκμάθηση καθώς και στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν.

Τέλος, το όλο σύστημα τίθεται σε λειτουργία και κατά διαστήματα γίνεται συντήρησή του με την εισαγωγή νέων προγραμμάτων και συσκευών για τη βελτίωση και επέκτασή του και με τη διόρθωση των όποιων προβληματικών καταστάσεων προκύπτουν.

Το firewall αποτελεί μηχανισμό ελέγχου και προστασίας του εσωτερικού ενός δικτύου από μη εξουσιοδοτημένους υποψήφιους χρήστες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση κανόνων, που αποτυπώνουν την πολιτική μας απέναντι στο εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. Διαδίκτυο).