Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5.2 Ζυγοί με ίσους βραχίονες (ισοσκελείς)

Ο συναρμολογούμενος ζυγός με μοχλό αλουμινίου (Εικ. 5.2.1) έχει ευαισθησία 1g περίπου, δηλαδή ο ζυγός δεν αποκλίνει από τη θέση ισορροπίας του, όταν στο ένα δίσκο του τοποθετηθεί μάζα μικρότερη από 1g. Ένας ημιαναλυτικός ή φαρμακευτικός ζυγός μετρά μάζες μέχρι 500g και έχει ευαισθησία από 0,05g μέχρι 0,1g (Εικ. 5.2.2).

Εικόνα 5.2.2 Ημιαναλυτικός ή φαρμακευτικός ζυγός

Ένας ζυγός εξέδρας (Roberval) μετρά μάζες μέχρι 5kg και έχει ευαισθησία 1g (Εικ. 5.2.3).

Εικόνα 5.2.3 Ζυγός εξέδρας

Πριν πραγματοποιήσουμε μία ζύγιση ελέγχουμε τη θέση του μηδενός. Όταν ο ζυγός έχει κενούς δίσκους και η φάλαγγα είναι ακίνητη, ο δείκτης πρέπει να δείχνει το μηδέν της κλίμακας.

Εικόνα 5.2.4

Για να μετρήσουμε τη μάζα σώματος τοποθετούμε στον αριστερό δίσκο του ζυγού το σώμα και στο δεξιό κατάλληλα σταθμά. Τα σταθμά είναι γνωστές, τυποποιημένες μάζες από σίδηρο με τιμές από 10kg έως 100g (Εικ. 5.2.4) από ορείχαλκο με τιμές από 1kg έως 1g και από αλουμίνιο σε μικρά φύλλα με τιμές από 500mg έως 1mg (Εικ. 5.2.5). Τοποθετούμε ή αφαιρούμε τα σταθμά (τα ορειχάλκινα και τα αλουμινένια με λαβίδα) αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη μάζα σταθμών και προχωρώντας διαδοχικά προς τη μικρότερη. Όταν επιτύχουμε ισορροπία του ζυγού, αθροίζουμε τις μάζες των σταθμών.