Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ποιος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των διηγήσεων;

Ο Μωυσής, ένας άνθρωπος που υπήρξε ηγέτης, ήρωας, νομοθέτης, προφήτης, μεσίτης ανάμεσα στο Θεό και στο λαό του. Πάνω απ' όλα όμως: «ο φίλος του Θεού». Ο ίδιος ο Χριστός είπε γι' αυτόν: «Αν αληθινά πιστεύατε όσα έγραψε ο Μωυσής, θα πιστεύατε και σ' εμένα, αφού εκείνος έγραψε για μένα» (Ιω 5, 46).

Το Α΄ κεφάλαιο του βιβλίου μας, όπως άλλωστε και το βιβλίο της Γενέσεως, τελείωνε με την ειδυλλιακή εικόνα της οικογένειας του Ιωσήφ, του αγαπημένου γιου του Ιακώβ, να ζει ευτυχισμένα στην Αίγυπτο. Το βιβλίο της Εξόδου αρχίζει με την περιγραφή της καταπίεσης των απογόνων του Ιακώβ, που είναι πια πολυάριθμοι.

Στα μαθήματα του Β΄ κεφαλαίου του βιβλίου μας: α) θα ακολουθήσουμε τα χνάρια της πορείας των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, μέχρι την είσοδό τους στη Γη της Επαγγελίας, β) θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε μέσα από τα ίδια τα βιβλικά κείμενα πώς αυτοί οι ταλαιπωρημένοι σκλάβοι γίνονται ένας λαός με συνοχή* και συνείδηση, ο Ισραήλ. Είναι ο λαός που αναλαμβάνει μια σπουδαία αποστολή: να μιλήσει στον κόσμο για τον ένα και μοναδικό Θεό και να προετοιμάσει τους ανθρώπους για τον ερχομό του Χριστού.