Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παιδική παχυσαρκία

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν πως όταν ένα παιδί είναι παχύσαρκο, τότε η πιθανότητα να είναι παχύσαρκο και όταν θα μεγαλώσει είναι μεγαλύτερη. Αυτό θα πρέπει να το συνδυάσει κανείς και με το γεγονός ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι (13-18 ετών) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών προβλημάτων και επεισοδίων καρκίνου από ό,τι οι μη-παχύσαρκοι συνομήλικοί τους.

Άσκηση 3.11 Συζητήστε το θέμα του διπλανού σκίτσου. Σημειώστε τα σχόλιά σας… Από τις σημερινές σας συνήθειες, σημειώστε τις τροφές που σας αρέσουν, αλλά πρέπει να τις περιορίσετε …

Πώς ελέγχεις το βάρος σου - Να τρως υγιεινά και ισορροπημένα και να γυμνάζεσαι συστηματικά. Τότε το σώμα χρησιμοποιεί το περιττό λίπος, για να βρει την επιπλέον ενέργεια που του χρειάζεται. - Οι μύες σου αναπτύσσονται, όταν γυμνάζεσαι. Οι μύες έχουν περισσότερο βάρος από το λίπος, αλλά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Έτσι μπορεί να έχεις τα ίδια κιλά, αλλά να φαίνεσαι πιο αδύνατος ή αδύνατη. - Η συστηματική άσκηση αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιείς περισσότερο αποθηκευμένο λίπος ακόμα και όταν αναπαύεσαι. - Η συστηματική άσκηση περιορίζει μερικώς την όρεξη. Έτσι πιο εύκολα θα λες όχι στο φαγητό.

Άσκηση 3.12 Διαβάστε τον παρακάτω πίνακα. Υπογραμμίστε τι κατά την άποψή σας είναι σωστό και τι λάθος. Εργαστείτε σε ομάδες.

1. Λάθος/Σωστό: Η άσκηση δεν μπορεί να μειώσει το λίπος, γιατί χρειάζονται πολλές ώρες άσκησης για το χάσιμο λίγων γραμμαρίων λίπους. 2. Λάθος/Σωστό: Δεν μπορείς να χάσεις σωματικό λίπος, αν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις. 3. Λάθος/Σωστό: Η άσκηση δε βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους, γιατί αυξάνει την όρεξη. 4. Λάθος/Σωστό: Αν ασκείσαι ήπια, δεν αυξάνεται η όρεξή σου. Ακόμη και αν ασκείσαι ιδιαίτερα έντονα, η όρεξη δεν αυξάνεται τόσο, ώστε να λαμβάνεις υπερβολική τροφή. Άλλες είναι οι αιτίες που οδηγούν τα άτομα να τρώνε υπερβολικά. 5. Λάθος/Σωστό: Τα περισσότερα υπέρβαρα άτομα έχουν ορμονικό πρόβλημα. 6. Λάθος/Σωστό: Τα περισσότερα υπέρβαρα άτομα τρώνε πολύ και/ ή ασκούνται πολύ λίγο. Σωστές απαντήσεις: 1. λάθος, 2. σωστό, 3. λάθος, 4. σωστό, 5. λάθος, 6. σωστό.