Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τι αξίζει να μιμείται κανείς

Όλοι συμφωνούν ότι το κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για τις πολλές αιτίες θανάτου. Η αποχή από αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία. Δυστυχώς, οι έφηβοι αποτελούν την πιο ραγδαία εξελισσόμενη ομάδα καπνιστών. Η περίοδος της ζωής την οποία τα παιδιά δέχονται τις περισσότερες επιρροές για το κάπνισμα είναι αυτή του γυμνασίου και του λυκείου. Όσο περισσότερο γυμνάζονται τα άτομα, τόσο λιγότερο καπνίζουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών δεν καπνίζει. Άτομα που κάπνιζαν στο παρελθόν σταμάτησαν να καπνίζουν, όταν άρχισαν να ασχολούνται μετο τρέξιμο. Πράγματι, το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τα σπορ γενικότερα μας θωρακίζουν εναντίον του καπνίσματος. Σε γενικές γραμμές όσο πιο πολύ αθλούνται τα άτομα, τόσο πιο λίγο καπνίζουν. Ο ρόλος των φίλων και της οικογένειας είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση υγιεινών ή ανθυγιεινών συμπεριφορών των παιδιών. Εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι, συναναστροφές, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζουν τις συνήθειες των παιδιών. Σημασία έχει να μιμείται κανείς τις υγιεινές συμπεριφορές των φίλων, της οικογένειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος γενικά και να αποφεύγει τις ανθυγιεινές. Αρκετοί έφηβοι σίγουρα έχουν άγχος για τη ζωή, αντιμετωπίζουν με απογοήτευση το παρόν και το μέλλον τους, δεν είναι ευχαριστημένοι με την πραγματικότητα, ενώ είναι λογικό να θέλουν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους σχέσεις και να είναι αποδεκτοί στο χώρο τους. Η επιλογή ανθυγιεινών συνηθειών, για να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους, δεν είναι και η σοφότερη επιλογή. Αντίθετα η άσκηση για υγεία θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις εναλλακτικές συμπεριφορές. Η άσκηση, ο αθλητισμός και η Φυσική Αγωγή μας μαθαίνουν την αξία των υγιεινών συνηθειών. Όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε ως νέοι, τόσο περισσότερο θα γυμναζόμαστε ως μεγάλοι, που το έχουμε και περισσότερο ανάγκη.

Οι φίλοι μας και οι συνήθειες τους Μαθητές 14 -17 χρόνων αναφέρουν ότι επηρεάζονται από τους φίλους τους να συμμετέχουν ή όχι σε αθλητικές δραστηριότητες. Συχνά αισθάνονται την πίεση των φίλων τους να κάνουν κάτι που οι ίδιοι δε θέλουν, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, της βίαιης συμπεριφοράς ή και της λήψης ναρκωτικών. Επίσης, δηλώνουν ανεπαρκή ενημέρωση για το κάπνισμα. Η κύρια πηγή πληροφοριών και υποστήριξής τους είναι οι οικογένειές τους. Παρόμοια, η αυξημένη ενασχόλησή τους με ευχάριστες εξωσχολικές δραστηριότητες συνδυάζεται με υγιεινές συνήθειες. "Δυστυχώς μερικοί νομίζουν ότι συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, η οδήγηση δίχως δίπλωμα προσφέρουν κοινωνική αποδοχή και καταξίωση στην παρέα. Επίσης νομίζουν ότι οι συμπεριφορές αυτές προσφέρουν αίσθημα ανεξαρτησίας από τους γονείς, επίδειξη απαξίωσης των αρχών και κανόνων της συμβατικής κοινωνίας, αντιμετώπιση του άγχους, της προσδοκίας αποτυχίας και της απογοήτευσης, ή επίδειξη ωρίμανσης στο στάδιο μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ηλικία". Σκεφθείτε για λίγο το θέμα και συζητήστε το με τους συμμαθητές σας στην τάξη.

Το κάπνισμα επηρεάζει την ικανότητά μου να ασκούμαι; Το κάπνισμα όχι απλώς μειώνει το ποσό του οξυγόνου της αιμοσφαιρίνης, αλλά μειώνει και το ποσό του αέρα που μπορούν να δεχθούν τα πνευμόνια. Αυτό μειώνει την ικανότητά σου να εκτελείς αερόβιες δραστηριότητες. Σκεφθείτε για λίγο το θέμα και συζητήστε το στην τάξη.