Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το μαγνητικό πεδίο στο κέντρο κυκλικού ρευματοφόρου αγωγού.

Σχ. 4.5 Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί κυκλικός ρευματοφόρος αγωγός στο κέντρο του είναι κάθετο στο επίπεδο του κύκλου με φορά που βρίσκεται με τον κανόνα του δεξιού χεριού.

Το σχήμα 4.5 δείχνει ένα κυκλικό αγωγό ακτίνας r που διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι. Για να υπολογίσουμε το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ένας τέτοιος αγωγός στο κέντρο του, χωρίζουμε τον αγωγό σε πολύ μικρά τμήματα. Ένα τέτοιο τμήμα Δl1, σύμφωνα με το νόμο των Biot και Savart, δημιουργεί στο κέντρο Ο μαγνητικό πεδίο μέτρου [pic] Η διεύθυνση του [pic] είναι κάθετη στο επίπεδο του κύκλου και η φορά του προς τα πάνω. Το επόμενο πολύ μικρό τμήμα, μήκους [pic] δημιουργεί στο σημείο Ο μαγνητικό πεδίο μέτρου [pic] ίδιας κατεύθυνσης με το [pic]

Το μαγνητικό πεδίο Β που δημιουργεί ολόκληρος ο κυκλικός αγωγός προκύπτει από το διανυσματικό άθροισμα των πεδίων που δημιουργούν τα τμήματα του αγωγού, και επειδή όλα έχουν την ίδια κατεύθυνση, [pic] (4.4)

Το άθροισμα [pic] δίνει την περίμετρο του κυκλικού αγωγού [pic] και η σχέση (4.4) γίνεται [pic] Το Β, στο O, είναι κάθετο στο επίπεδο του κυκλικού αγωγού και η φορά του δίνεται από τον κανόνα του δεξιού χεριού.

Εικ. 4.4 Αισθητοποίηση του μαγνητικού πεδίου κυκλικού αγωγού με ρινίσματα σιδήρου.

Εικ. 4.5 Andre Marie Ampere (1775-1836). Γαλλία. Καθηγητής της Ecole Polythechnique. Διατύπωσε μια συνθετική θεωρία για τον ηλεκτρομαγνητισμό και απέδωσε τις μαγνητικές ιδιότητες κάποιων υλικών σε μικροσκοπικά κλειστά ρεύματα στο εσωτερικό της ύλης.