Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Α. Κίνηση χωρίς αρχική ταχύτητα

Ένα ηλεκτρόνιο (σχ. 3.25) αφήνεται πολύ κοντά στην αρνητική πλάκα. Το ηλεκτρόνιο θα δεχτεί από το πεδίο δύναμη σταθερού μέτρου [pic] (E : η ένταση του πεδίου και e : το στοιχειώδες ηλεκτρικό φορτίο) αντίρροπη της Ε και θα κινηθεί ευθύγραμμα ομαλά επιταχυνόμενα, με επιτάχυνση [pic] Η κίνηση του ηλεκτρονίου περιγράφεται από τις σχέσεις [pic] [pic] [pic] από τις οποίες μπορούμε να υπολογίσουμε :

1. Πόσο χρόνο χρειάζεται το ηλεκτρόνιο για να φτάσει στην απέναντι πλάκα;

Αν η απόσταση ανάμεσα στις πλάκες είναι d από τη σχέση [pic] βρίσκουμε [pic]. 2. Με ποια ταχύτητα φτάνει το ηλεκτρόνιο στη θετική πλάκα;

Αντικαθιστώντας στη σχέση [pic] το χρόνο που βρήκαμε παραπάνω βρίσκουμε [pic].

Ας κάνουμε μια αριθμητική εφαρμογή για να δούμε για ποιας τάξης μεγέθους ταχύτητες και χρόνους μιλάμε.

Σχ. 3.26 To ηλεκτρόνιο εισέρχεται στο ηλεκτρικό πεδίο με ταχύτητα κάθετη στις δυναμικές γραμμές. Η δύναμη που δέχεται από το πεδίο το αναγκάζει να διαγράψει παραβολική τροχιά.

Αν η διαφορά δυναμικού ανάμεσα στις μεταλλικές πλάκες είναι [pic] και η απόσταση μεταξύ τους [pic] η ένταση του πεδίου στο εσωτερικό του θα είναι Ε=2105 N/C, η δύναμη που θα δεχθεί το ηλεκτρόνιο θα έχει μέτρο F=3,210-14 N (e=1,610-19 C), η επιτάχυνση θα είναι α=3,51016 m/s2 (me=9,110-31 kg), ο χρόνος για να φτάσει στον απέναντι οπλισμό t1 = 5,310-10 s και η τελική του ταχύτητα υ1 =1,9107 m/s.

Διατάξεις που χρησιμοποιούν τον παραπάνω μηχανισμό (επιτάχυνση φορτισμένου σωματιδίου σε ομογενές ηλεκτροστατικό πεδίο) έχουν ευρεία εφαρμογή σε μια σειρά από συσκευές όπως ο φασματογράφος μάζας, ο καθοδικός σωλήνας και άλλες.