Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η αταξία των μορίων και η υποβάθμιση της ενέργειας

Φανταστείτε ότι ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι δε φυσά καθόλου οπότε τα φύλλα των δένδρων μένουν ακίνητα. Ακόμα και τότε ωστόσο μόρια του αέρα βομβαρδίζουν συνεχώς τα φύλλα. Γιατί, τα φύλλα δεν κινούνται;

Επειδή τα μόρια κινούνται άτακτα προς κάθε κατεύθυνση χτυπούν τα φύλλα ομοιόμορφα από κάθε πλευρά, οπότε τα φύλλα μένουν ακίνητα. Αυτό δεν συμβαίνει όταν φυσά. Τότε, τα περισσότερα μόρια κινούνται προς ορισμένη κατεύθυνση και χτυπούν τα φύλλα περισσότερο από τη μια πλευρά παρά από την άλλη, οπότε τα φύλλα κινούνται.

Και στις δύο περιπτώσεις τα μόρια έχουν κινητική ενέργεια. Δεν μπορούν ωστόσο να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Λέμε, ότι η κινητική ενέργεια των μορίων λόγω της άτακτης κίνησης τους είναι κατώτερης ποιότητας από αυτή λόγω της προσανατολισμένης κίνησης τους. Δηλαδή, η θερμική ενέργεια είναι κατώτερης ποιότητας από την κινητική ενέργεια, που συνδέεται με προσανατολισμένη κίνηση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αταξία των μορίων του τόσο περισσότερη εντροπία λέμε ότι έχει το σώμα.

Όταν ένα κινούμενο αυτοκίνητο φρενάρει, η κινητική ενέργεια του μετατρέπεται (λόγω της τριβής των ελαστικών με το οδόστρωμα) σε θερμική ενέργεια. Η ενέργεια του υποβαθμίζεται και η εντροπία του αυξάνεται. Επίσης κατά την κίνηση του αυτοκινήτου το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας των καυσίμων του μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια της ατμόσφαιρας καθώς θερμότητα μεταφέρεται προς αυτήν από τα θερμά μέρη του αυτοκινήτου και από τα καυσαέρια.

Ενέργεια Καυσίμου 100% Ενέργεια Κινητήρα 26% Απώλεια στο σύστημα ψύξης 36% Απώλεια στην εξάτμιση 38%