Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άλλες υπηρεσίες - εφαρμογές

Οι υπηρεσίες που αναφέραμε μέχρι τώρα είναι οι βασικές υπηρεσίες του Διαδικτύου. Υπάρχουν πολλές ακόμη, που ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια πρωτογενής υπηρεσία του Διαδικτύου. Οι θεματικές λίστες είναι δευτερογενής, μια και στηρίζει τη λειτουργία της στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένα βήμα μακρύτερα έχουμε την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των θεματικών λιστών για την προώθηση και πώληση προϊόντων, για παράδειγμα βιβλίων.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε διάφορες υπηρεσίες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Chat Η συνομιλία -(Chat)- είναι μια υπηρεσία άμεσης επικοινωνίας μιας ομάδας χρηστών μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, συνήθως γύρω από ένα θέμα. Προς τούτο ανοίγεται ένας "χώρος συνομιλίας ή κανάλι επικοινωνίας", συνδέονται με αυτό χρήστες, μέσω ειδικού λογισμικού, και εξελίσσεται μεταξύ τους μια "κουβεντούλα" (chat). Ο κάθε χρήστης της ομάδας αυτής συνομιλεί με τους υπόλοιπους με κείμενο ή σκίτσα, που εμφανίζονται άμεσα στην οθόνη των μελών της ομάδας. Την όλη διαδικασία την εποπτεύει κάποιος εξυπηρετητής chat. Υπάρχουν πολλά κανάλια τέτοιων συνομιλιών, όπως το IRC (Internet Relay Chat) που αποτελεί ένα πολύ γνωστό σύστημα συνομιλίας.

Οθόνη από to Microsoft Chat

Τηλεδιάσκεψη Ένας άλλος τρόπος άμεσης επικοινωνίας είναι η τηλεδιάσκεψη μέσα από το Διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες συνδέονται με τον κατάλληλο εξυπηρετητή και συνομιλούν με τους υπόλοιπους με υποστήριξη κειμένου που πληκτρολογείται, ηχητική από μικρόφωνο και οπτική με τη χρήση βιντεοκάμερας. Στην περίπτωση μετάδοσης εικόνας απαιτούνται μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που πολλές φορές δεν επιτυγχάνονται στις συνδέσεις με το Διαδίκτυο.

Οθόνη από λογισμικό πραγματοποίησης συνδιάσκεψης, το Microsoft NetMeeting

Το βασικό χαρακτηριστικό των συνομιλιών -όπως είναι το chat- είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα στο πρόγραμμα (εξυπηρετητή) που τις διαχειρίζεται.

Δικτυακά παιχνίδια Εκτός από τις συνομιλίες υπάρχουν και άλλες δικτυακές εφαρμογές που βασίζουν τη λειτουργία τους στην ταυτόχρονη σύνδεση των χρηστών. Τα δικτυακά παιχνίδια (γνωστά ως MUD, MOO, MUSH κλπ.) ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Ο κάθε παίκτης συνδέεται στον εξυπηρετητή του παιχνιδιού, όπου παίρνει τον έλεγχο μιας εικονικής προσωπικότητας. Μπορεί να εξερευνήσει το εικονικό περιβάλλον που δημιουργεί ο εξυπηρετητής να συνομιλήσει με άλλους παίκτες, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που εμφανίζονται, να τροποποιήσει το εικονικό περιβάλλον (π.χ. να δημιουργήσει νέα δωμάτια) κλπ.

Εκπαίδευση Η ίδια ιδέα εκτός από παιχνίδια χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σε αυτήν την περίπτωση το εικονικό περιβάλλον αφορά το διδακτικό αντικείμενο το οποίο οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν εξερευνώντας.

Ηλεκτρονικό εμπόριο Στον Παγκόσμιο Ιστό αναπτύσσονται όλο και περισσότερο τοποθεσίες με αντικείμενό τους την προβολή και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Σε ένα τέτοιο "ηλεκτρονικό κατάστημα" μπορούμε να αναζητήσουμε ένα προϊόν, να δούμε τα στοιχεία που το αφορούν, όπως η τιμή του, και στη συνέχεια να το παραγγείλουμε. Η υπηρεσία αυτή, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, αντικαθιστώντας μέρος από το παραδοσιακό εμπόριο.

Οθόνες από αγορά ενός βιβλίου στην τοποθεσία Amazon.com

Λοιπές υπηρεσίες Άλλες υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν σχετικά πρόσφατα, αλλά εξελίσσονται ραγδαία, είναι υπηρεσίες συναλλαγών με τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες κ.ά.