Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.3.6 Υλικά σύνδεσης τοπικού δικτύου

Σε ένα τοπικό δίκτυο οι σταθμοί επικοινωνούν ενσύρματα (ή ασύρματα), ενώ χρησιμοποιούνται διάφορες συσκευές και εξαρτήματα, όπως η κάρτα δικτύου, ο κατανεμητής καλωδίων, τα κατάλληλα καλώδια, οι απαραίτητοι σύνδεσμοι (connectors), κ.ά.

Κάρτα δικτύου Για τη σύνδεση του κεντρικού μέρους του υπολογιστή με το δίκτυο απαιτείται ενδιάμεσο υλικό. Το ρόλο αυτό παίζουν κυκλώματα ενσωματωμένα συχνά σε κάρτες, τις κάρτες δικτύου (Network Interface Cards). Η επικοινωνία μεταξύ της κάρτας και του λογισμικού του δικτύου γίνεται με ειδικό λογισμικό, αντίστοιχο της κάθε κάρτας, που γενικά ονομάζεται οδηγός (driver).

Κάρτα δικτύου

Στους μικροϋπολογιστές, η κάρτα δικτύου συνήθως τοποθετείται εσωτερικά σε υποδοχή επέκτασης (expansion slot) της κύριας κάρτας (motherboard) του υπολογιστή. Στους φορητούς υπολογιστές είναι κάρτα τύπου PCMCI.

HUB Συχνά, στα τοπικά δίκτυα, για λόγους αξιοπιστίας της καλωδίωσης χρησιμοποιείται ο κατανεμητής καλωδίων (hub). Η συσκευή αυτή κατανέμει τα καλώδια από ένα κεντρικό σημείο προς πολλά άλλα και εξασφαλίζει τη λειτουργία του δικτύου ακόμη και στην περίπτωση που ένα τμήμα του δεν λειτουργεί. Μια τέτοια σύνδεση μπορούμε να πούμε ότι υλοποιεί "φυσικά" αστέρα, ενώ "λογικά" είναι δυνατόν να υλοποιεί οποιαδήποτε τοπολογία.