Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.2.2 Τρόποι μετάδοσης

Η ηλεκτρονική επικοινωνία, όπως προαναφέρθηκε, επιτυγχάνεται με την ανταλλαγή σημάτων και μπορεί να γίνεται με ενσύρματο ή ασύρματο τρόπο.

Ενσύρματα μέσα Η ενσύρματη μετάδοση επιτυγχάνεται μέσα από φυσικές γραμμές, δηλαδή από καλώδια. Αυτά μπορεί να είναι διαφόρων κατηγοριών, όπως ζεύγη συνεστραμμένων καλωδίων, ομοαξονικά καλώδια ή οπτικές ίνες.

Τα ζεύγη συνεστραμμένων καλωδίων (twisted pair wires) αποτελούνται από δέσμη ζευγών καλωδίων συνεστραμμένων, μέσα σε ενιαίο περίβλημα από μονωτικό υλικό. Τέτοια είναι τα κοινά τηλεφωνικά καλώδια. Έχουν μικρό κόστος, ενώ επιτυγχάνονται ικανοποιητικές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Τα ομοαξονικά καλώδια (coaxial cables), αποτελούνται από ένα ομοαξονικό σύστημα δύο κατάλληλα μονωμένων μεταξύ τους μεταλλικών αγωγών. Έχουν λογικό κόστος (υψηλότερο της προηγούμενης κατηγορίας) και χρησιμοποιούνται για μετάδοση πληροφορίας συνήθως σε μικρές αποστάσεις.

Τα καλώδια οπτικών ινών (fiber optic cables) αποτελούνται από δέσμη οπτικών ινών και είναι ο πλέον αξιόπιστος τύπος αγωγού ενσύρματων επικοινωνιών για ψηφιακά σήματα. Τα δεδομένα μετατρέπονται σε παλμούς φωτός και μεταδίδονται μέσω των οπτικών ινών με υψηλό ρυθμό μετάδοσης και καλό επίπεδο ασφάλειας. Οι οπτικές ίνες είναι πολύ μικρής διατομής και βάρους και αποτελούνται συνήθως από καθαρό γυαλί. Έχουν μεγαλύτερο κόστος από τα κοινά καλώδια αλλά και δυνατότητα μετάδοσης του σήματος σε μεγάλες αποστάσεις με καλύτερη ποιότητα μετάδοσης.

Ασύρματα μέσα Η μετάδοση σημάτων γίνεται και με ασύρματο τρόπο μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, δι' επιγείων σταθμών ή δορυφόρων. Οι επίγειοι σταθμοί (microwave transmission towers) βρίσκονται συνήθως σε ψηλά σημεία, κτίρια ή βουνά και χρησιμοποιούνται τόσο για την εκπομπή και τη λήψη του σήματος, όσο και για την αναμετάδοσή του ενώ ο ρόλος των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων (satelites) περιορίζεται στην αναμετάδοση του σήματος σε άλλο δορυφόρο ή επίγειο σταθμό.