Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δομή εφαρμογής υπερμέσων

Όπως αναφέραμε στα προηγούμενα, το κυριότερο χαρακτηριστικό των εφαρμογών υπερμέσων είναι η δυνατότητα πλοήγησης ανάμεσα στους κόμβους, με τη βοήθεια των συνδέσμων. Η δομή μιας εφαρμογής υπερμέσων γενικά αποτελείται, εννοιολογικά, από τρία επίπεδα: - Το επίπεδο επικοινωνίας με το χρήστη. - Το επίπεδο των συνδέσμων. - Το επίπεδο αποθήκευσης.

Επίπεδο επικοινωνίας με το χρήστη Στο επίπεδο επικοινωνίας με το χρήστη (διεπαφή χρήστη) περιλαμβάνονται όλα τα πληροφορικά εργαλεία που τον διευκολύνουν στην αξιοποίησή της. Στο επίπεδο αυτό βασικό ρόλο παίζει η σχεδίαση των κόμβων, από μορφολογική και λειτουργική άποψη -μέγεθος και πλήθος κόμβων- καθώς και η σχεδίαση των συνδέσμων από άποψη σημασίας, δηλαδή να είναι εμφανής ο λόγος ύπαρξης και χρησιμότητάς τους και να είναι φανερό το σημείο στο οποίο οδηγούν. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η εμφάνιση πτυσσόμενων πλαισίων με επεξηγηματικές ετικέτες.

Επίπεδο των συνδέσμων Στο επίπεδο των συνδέσμων καθορίζονται οι σχέσεις μεταξύ των κόμβων. Στο επίπεδο, λοιπόν, αυτό δημιουργείται ένα δίκτυο, το οποίο αποτελείται από όλους τους συνδέσμους που ενώνουν τους κόμβους του συστήματος.

Επίπεδο αποθήκευσης Το επίπεδο αποθήκευσης ασχολείται με την αποθήκευση των διαφόρων μορφών πληροφορίας που περιέχονται στην εφαρμογή των υπερμέσων και την οργάνωσή τους σε κόμβους.