Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

Λογισμικό εφαρμογών

Όπως τονίστηκε σε προηγούμενο κεφάλαιο, το λογισμικό συστήματος είναι απαραίτητο για να τεθεί σε λειτουργία το υπολογιστικό σύστημα, να εξασφαλιστεί η επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πόρων του συστήματος. Τα προγράμματα, λοιπόν, που συνιστούν το λογισμικό συστήματος είναι προσανατολισμένα στη λειτουργία της μηχανής.

Σκοπός, όμως, της καλής λειτουργίας και της χρήσης του υπολογιστή είναι η αποτελεσματική υποστήριξη του ανθρώπου σε κάθε του δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό, εκτός από το λογισμικό συστήματος είναι απαραίτητο και το κατάλληλο για κάθε περίπτωση λογισμικό εφαρμογών (application software). Σ’ αυτήν την κατηγορία λογισμικού συγκαταλέγονται όλα τα προγράμματα που μετατρέπουν τον υπολογιστή σε εξειδικευμένο κάθε φορά μηχάνημα, για συγκεκριμένη εργασία. Έτσι, ο υπολογιστής γίνεται πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του γραμματέα, του λογιστή, του συγγραφέα, του σχεδιαστή, του μηχανικού, του επιστήμονα, του εμπόρου, του καλλιτέχνη, του μαθητή, αλλά και ελκυστικό και ενδιαφέρον παιχνίδι στις ώρες ψυχαγωγίας.

Η ανάπτυξη του λογισμικού εφαρμογών σχεδιάζεται με βάση τις απαιτήσεις συγκεκριμένης κατηγορίας χρηστών. Πρόκειται λοιπόν για προγράμματα που είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του χρήστη.

Όποια κατηγορία συστημάτων και αν έχει στη διάθεσή του ο χρήστης, αυτό που θα παίξει τον κύριο ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργασίας του και στην αύξηση της παραγωγικότητας είναι το κατάλληλο λογισμικό. Η επιλογή, λοιπόν, ενός υπολογιστικού συστήματος πρέπει να έχει ως γνώμονα τα πεδία εφαρμογών που αυτό μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά. Το λογισμικό εφαρμογών διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: - το τυποποιημένο λογισμικό (packed software), που κυκλοφορεί έτοιμο στο εμπόριο και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό αναγκών της αγοράς, και - το κατά παραγγελία λογισμικό (custom software), που αναπτύσσεται κατόπιν παραγγελίας για μεμονωμένες εφαρμογές, με εξειδικευμένες απαιτήσεις. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται στους μικροϋπολογιστές ανήκει ως επί το πλείστον στην πρώτη κατηγορία, ενώ για τα μεγάλα συστήματα απαιτείται συνήθως λογισμικό της δεύτερης κατηγορίας.

Οίκοι Λογισμικού (Software Houses) Για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών έχουν δημιουργηθεί πολλές εταιρείες, μεγάλες και μικρές. Πολλές από αυτές είναι πολυεθνικές και ασχολούνται κυρίως με την ανάπτυξη και τη διάδοση τυποποιημένου λογισμικού ευρείας χρήσης. Τα προϊόντα τους διατίθενται σε καταστήματα ειδών πληροφορικής ή σε βιβλιοπωλεία, στα οποία τελευταία συνηθίζεται να υπάρχει ιδιαίτερο τμήμα για την πώληση τυποποιημένου λογισμικού.