Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Λειτουργικά Συστήματα 3ης και 4ης γενιάς

Σε πολλά νεότερα ΛΣ, αυτά της 3ης γενιάς, γίνεται συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων, για να υποστηρίζουν ταυτόχρονα ομαδική επεξεργασία και καταμερισμό χρόνου. Η έννοια της ομαδικής επεξεργασίας έχει σήμερα διαφοροποιηθεί και καθορίζεται βασικά από την έλλειψη αλληλεπίδρασης μεταξύ του χρήστη και του προγράμματός του.

Η ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών για το υλικό, όπως π.χ. παράλληλων υπολογιστών, κατανεμημένων συστημάτων καθώς και δικτύων υπολογιστών, έδωσε την αφορμή για την ανάπτυξη ακόμα πιο εξελιγμένων και πολύπλοκων ΛΣ, αυτών της 4ης γενιάς. Στα ΛΣ αυτά γίνεται πραγματικά ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών προγραμμάτων, αφού κάθε επεξεργαστής μπορεί να ασχολείται με ένα διαφορετικό πρόγραμμα.

Τα συστήματα πολυεπεξεργαστών αντιστοιχούν στην ύπαρξη πολλών ζαχαροπλαστών που μοιράζονται τα ίδια σκεύη· τα κατανεμημένα συστήματα αντιστοιχούν σε πολλούς υπαλλήλους, καθένα με τα δικά του σκεύη και τέλος τα δίκτυα υπολογιστών είναι αντίστοιχα με μια αλυσίδα συνεργαζομένων ζαχαροπλαστείων.

Στα υπολογιστικά συστήματα, το πρόγραμμα του ΛΣ συνήθως πωλείται από τον κατασκευαστή μαζί με το υλικό και είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία του. Είναι δυνατόν ο ίδιος υπολογιστής να χρησιμοποιεί κατά καιρούς διαφορετικά ΛΣ, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του, και να έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά και απόδοση. Ακόμα, είναι δυνατόν υπολογιστές με διαφορετικό υλικό να χρησιμοποιούν το ίδιο ΛΣ και να έχουν παρόμοια συμπεριφορά, πιθανώς με διαφορετική απόδοση.

Τα ΛΣ είναι γραμμένα σε συμβολική γλώσσα ή σε συνδυασμό συμβολικής γλώσσας και κάποιας γλώσσας υψηλού επιπέδου (όπως η C).