Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Λειτουργικά Συστήματα Πολυπρογραμματισμού

Η εξυπηρέτηση των πελατών του ζαχαροπλαστείου θα ήταν πιο γρήγορη αν ο υπάλληλος είχε οδηγίες από τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου να παρασκευάζει περισσότερα από ένα γλυκά ταυτοχρόνως. Κατά τη διάρκεια π.χ. του ψησίματος ενός γλυκού έχει τη δυνατότητα να προετοιμάζει στον ανάμικτη (μίξερ) ένα άλλο, εκμεταλλευόμενος το χρόνο του. Όταν όμως ολοκληρωθεί το ψήσιμο του πρώτου θα τον ειδοποιεί π.χ. ένα κουδουνάκι να διακόψει την προετοιμασία του δευτέρου και να συνεχίσει την παρασκευή του πρώτου γλυκού με το επόμενο στάδιό της.

Αυτή την ιδέα οργάνωσης ακολουθούν τα ΛΣ δεύτερης γενιάς (δεκαετίας '60), τα Λειτουργικά Συστήματα Πολυπρογραμματισμού (multiprogramming), στα οποία επιδιώκεται η μείωση του άεργου χρόνου των μονάδων του υπολογιστή και του χρόνου ανακύκλωσης. Η διακοπή μιας λειτουργίας (το κουδουνάκι του ζαχαροπλαστείου) γίνεται με τη δημιουργία ειδικών σημάτων, των σημάτων διακοπής (interrupts), τα οποία διακόπτουν την τρέχουσα λειτουργία της ΚΜΕ.

Πολλές φορές το ΛΣ Πολυπρογραμματισμού ορίζεται ως το ΛΣ που επιτρέπει σε περισσότερα από ένα προγράμματα να είναι «φορτωμένα» στη μνήμη του υπολογιστή και να εκτελούνται συγχρόνως. Φυσικά μόνο ένα πρόγραμμα μπορεί να απασχολεί ανά πάσα στιγμή κάθε μονάδα· π.χ. ένα πρόγραμμα εκτελείται από την ΚΜΕ, ένα άλλο διαβάζει από το δίσκο, ένα τρίτο στέλνει δεδομένα στη σειριακή θύρα εξόδου κλπ.

Μια πολύ πρακτική υπηρεσία για τους πελάτες του ζαχαροπλαστείου είναι οι τηλεφωνικές παραγγελίες και η κατ' οίκον διανομή των γλυκών, οι οποίες αντιστοιχούν στην τηλεπεξεργασία που θα δούμε αμέσως μετά.

Παράλληλα με τα ΛΣ Πολυπρογραμματισμού αναπτύχθηκαν και συσκευές οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα σε περιφερειακά όπως τηλέτυπα, οθόνες, εκτυπωτές κλπ. να επικοινωνήσουν με ένα υπολογιστή μέσω τηλεπικοινωνιακών γραμμών. Έτσι οι περιφερειακές μονάδες δεν ήταν πλέον απαραίτητο να βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο με τον υπολογιστή. Τα ΛΣ που διαχειρίζονταν τέτοια υπολογιστικά συστήματα με «απομακρυσμένα» περιφερειακά ονομάζονται Λειτουργικά Συστήματα Τηλεπεξεργασίας. Παρ' όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα ΛΣ Πολυπρογραμματισμού, παρουσιάζουν και μειονεκτήματα. Ένα απ' αυτά είναι π.χ. ότι το ίδιο το ΛΣ είναι πλέον ένα πολύπλοκο πρόγραμμα (σε αντίθεση με τα ΛΣ ομαδικής επεξεργασίας που είναι πολύ απλά), το οποίο με τη σειρά του απασχολεί τον υπολογιστή σε βάρος των προγραμμάτων εφαρμογών, και μάλιστα τόσο πιο πολύ, όσο πιο πολύπλοκο είναι.

Τερματικό Συνδυασμός οθόνης και πληκτρολογίου για κάθε χρήστη ενός μεγάλου υπολογιστή