Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΕΞΩ" ΚΟΣΜΟ;

Δεν έχουν όμως σημασία και σπουδαιότητα τα μυστήρια μόνο για τα μέλη της Εκκλησίας. Αντίθετα, αφορούν όλους τους ανθρώπους ή καλύτερα ολόκληρη την κτιστή δημιουργία του Θεού. Με αυτά η Εκκλησία φανερώνεται ως η εμπροσθοφυλακή εναντίον των δυνάμεων που διαβρώνουν την κτίση και την οδηγούν στη φθορά και την καταστροφή. Τα μυστήρια υπάρχουν για τη ζωή ολόκληρου του κόσμου. Όχι όμως για μια ζωή που χαρακτηρίζεται από τη μυρωδιά του θανάτου, αλλά για την πραγματική ζωή που βρίσκεται στη σχέση με τον Θεό. Γι' αυτόν τον λόγο, η Εκκλησία με τα μυστήρια της πρώτιστα αγωνίζεται για τη θεραπεία, την ανακαίνιση και τη μεταμόρφωση του κόσμου όλου για να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει και όχι να καταστραφεί. Αυτός, όμως, ο αγώνας είναι αδιάκοπος και επίπονος και συνεπάγεται μακροχρόνια αναμονή και εναλλαγή χαράς και πόνου. Έχει όμως τη βεβαιότητα η Εκκλησία, επειδή ακριβώς αυτή τη μεταμόρφωση την ενεργεί ο ίδιος ο Θεός, ότι ο αγώνας αυτός θα οδηγήσει τελικά στο θρίαμβο του νέου κόσμου πάνω στον παλιό, στην επικράτηση δηλαδή της Βασιλείας Του μέσα στον κόσμο.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ - Τα μυστήρια είναι οι ίδιες οι λειτουργίες του Σώματος του Χριστού: η γέννηση, η κίνηση, η τροφή, ο συντονισμός, η αύξηση, η θεραπεία κ.λπ. Ουσιαστικά λόγος στην Καινή Διαθήκη γίνεται μόνο για το "μυστήριο του Χριστού " και της Εκκλησίας του. - Κέντρο και άξονας όλων των μυστηρίων είναι η Θεία Ευχαριστία, αφού με αυτή τρέφεται το Σώμα και προγεύεται τον νέο κόσμο της Βασιλείας του Θεού. - Η Εκκλησία με τα μυστήρια της είναι παρούσα στους κυριότερους σταθμούς της ζωής του ανθρώπου και σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. - Μέσα από τα μυστήρια το Σώμα του Χριστού πραγματώνει σταδιακά τη θεραπεία, την ανακαίνιση και τη μεταμόρφωση του κόσμου σε Βασιλεία του Θεού.

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. "Εγώ είμαι χριστιανός αλλά δεν έχω καμιά σχέση με την Εκκλησία". Μπορεί να σταθεί μια τέτοια άποψη; Γιατί; 2. Γιατί δε μπορώ να ονομάζομαι χριστιανός αν δεν ευλογήσει το γάμο μου η Εκκλησία ή αν δε βαπτίσω τα παιδιά μου; 3. "Εγώ είμαι άνθρωπος και έχω και υλικές ανάγκες". Ενδιαφέρεται η Εκκλησία για τις ανάγκες μου αυτές; 4. Πώς κρίνεις την άποψη ότι η Εκκλησία δείχνει το ενδιαφέρον της και την αγάπη της για τον κόσμο πρώτιστα με τα μυστήριά της;