Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ε. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

1. Η Εκκλησία διασώζει τον προσωπικό τρόπο ζωής. Οι πραγματικά πιστοί δεν αρκούνται παθητικά να βλέπουν τη δυστυχία από την οθόνη, αλλά γίνονται μέτοχοι της λύπης και της χαράς των άλλων. Δεν απογοητεύονται από αυτό που βλέπουν και ακούνε, αλλά δραστηριοποιούνται για να αλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο.

2. Αν οι άνθρωποι που κατευθύνουν τα Μ.Μ.Ε. εμπνευσθούν από το σεβασμό προς τον άνθρωπο, όπως εκφράστηκε από τον Χριστό και την Εκκλησία Του, τότε δεν θα τα χρησιμοποιούν ως μέσα αλλοτρίωσης του ανθρώπου αλλά ως δίαυλο κατανόησης και βοήθειας της ανθρώπινης ύπαρξης. Τότε τα ΜΜΕ θα γίνουν Μέσα ευαγγελισμού των ανθρώπων, καλής αγγελίας και όχι μετάδοσης κακών ειδήσεων.

3. Η ψυχαγωγία που λένε ότι παρέχουν τα Μ.Μ.Ε. για να είναι πραγματική ψυχαγωγία (αγωγή δηλαδή της ψυχής) θα πρέπει να οδηγεί την ψυχή του ανθρώπου σε μια χαρά που δε θα είναι πρόσκαιρη, δε θα του εξάπτει τα πάθη, δεν θα τον υποβαθμίζει, αλλά θα τον ειρηνεύει, θα τον εξανθρωπίζει.

Μικρή διήγηση: Από την παράδοση της Εκκλησίας αναφέρουμε ένα περιστατικό που αναφέρει το Γεροντικό (σ. 44) και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο απαλλάσσεται ο άνθρωπος από τα πάθη. Ήταν κάποιος μοναχός που ταλαιπωρημένος από το πλήθος των πειρασμών επήρε την απόφαση να φύγει από εκεί που ήταν. Όταν έβαλε τα σανδάλια του για να φύγει βλέπει κάποιον άλλο άνθρωπο να βάζει και αυτός τα σανδάλια του και να του λέει: όπου και αν πας θα σε ακολουθώ. Το οποίο σημαίνει ότι για να λυτρωθείς από τα πάθη χρειάζεται να πάρεις απόφαση και να αλλάξεις πολλές φορές και τόπο και τρόπο.

4. Η πίστη και η αγάπη του ανθρώπου στο Χριστό κάνει τον άνθρωπο να τοποθετηθεί υπεύθυνα και κριτικά απέναντι στα μηνύματα του τύπου και της τηλεόρασης. Όταν εναρμονίζεις τη θέλησή σου με τη θέληση του Θεού τότε κάνεις αυτό που θα 'θελες να κάνεις. Χρειάζεται πνευματικό αγώνα ώστε να μη διαφέρει η επιθυμία από την πράξη και να μη γίνεις διχασμένη προσωπικότητα.

Με την πίστη αποκτάς εσωτερική δύναμη, ξέρεις πότε θα χρησιμοποιήσεις το τηλεχειριστήριο. Νηστεία δεν είναι μόνο να αποφεύγεις το κρέας και άλλες τροφές, αλλά να αποφεύγεις μηνύματα και εικόνες που με ευκολία μπαίνουν στο σπίτι και έρχονται σε αντίθεση με την πίστη σου και με αυτό που πραγματικά θέλει η ψυχή σου.

5. Η υπακοή σε έναν πνευματικό πατέρα, αληθινό σύμβουλο ζωής, εκπρόσωπο του Θεού είναι μια αρετή, είναι μια επικοινωνία που λυτρώνει τον άνθρωπο από επιθυμίες άχρηστες και πάθη, του δίνει χάρη και τον κάνει διακριτικό και προσεκτικό. Με τον τρόπο αυτό φεύγουν τα πάθη και ο πιστός δέχεται τη χάρη και την πνευματική γιατρειά.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ Τα Μ.Μ.Ε. για να βοηθήσουν τον σημερινό άνθρωπο είναι ανάγκη να λειτουργήσουν με κάποιες προϋποθέσεις: • να σέβονται τον άνθρωπο ως πρόσωπο και την ελευθερία του, • να ενημερώνουν τον πολίτη με σαφήνεια, με αληθινά στοιχεία καθώς και με καλές ειδήσεις και όχι μόνο με τα τραγικά γεγονότα της ημέρας, • να προβάλουν εικόνες και έργα εμπνευσμένα από την παράδοση μας που να καλλιεργούν τη θέληση του ανθρώπου και να τον ψυχαγωγούν πραγματικά, • να ενεργοποιούν την κριτική ικανότητα του ανθρώπου ώστε να αντιδρά ανάλογα και να μην τον κάνουν παθητικό δέκτη του κακού, • να συμβάλουν στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου ανοίγοντάς του νέους πνευματικούς ορίζοντες και ενδιαφέροντα. Ο άνθρωπος γίνεται πρόσωπο και όχι μέλος της μάζας, όταν συνάπτει αρμονικές σχέσεις με τον Θεό και τον πλησίον. Έτσι, εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στην εκκλησιαστική κοινότητα. Εξάλλου, η υπακοή στο θέλημα του Θεού προσφέρει όχι μόνο το μέτρο, αλλά και τον κανόνα για έναν ενιαίο τρόπο ζωής έτσι, ώστε αυτό που θέλει αυτό και τελικά να κάνει.

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Έχεις σκεφτεί ποτέ τι είναι εκείνο που σε παρασύρει και κάνεις αυτό που δε θα 'θελες να κάνεις και γίνεσαι διχασμένη προσωπικότητα; 2. Γιατί βολεύει να είσαι μέλος της μάζας και πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρόσωπο; 2. Με ποιο τρόπο μια επιθυμία καταλήγει σε πάθος; Υπάρχουν αγενή και ένθεα πάθη; 3. Όταν είσαι ώρες κολλημένος στη τηλεόραση σκέφτηκες τι άλλο μπορούσες να κάνεις και δεν έκανες για να είσαι αυτό που είσαι; 4. Τι προτείνει η Εκκλησία για τη χρήση των Μ.Μ.Ε. από τον άνθρωπο; Πόσο βοηθούν τα Μ.Μ.Ε. σ' αυτό τον σκοπό;