Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γ. Η ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ

"Αυτό που δεν θέλω, αυτό κάνω" τονίζει εδώ και δύο χιλιετίες ο Απόστολος Παύλος. Η κατάχρηση της ελευθερίας και του αυτεξούσιου που έδωσε ο θεός στον άνθρωπο έφεραν την πτώση, το θάνατο.

Είναι τραγικό: αυτό που δεν θέλεις, αυτό να κάνεις. Να μη θέλεις να είσαι τεμπέλης, ψεύτης, κλέφτης, ζηλόφθονος, σαρκολάτρης, συκοφάντης, φιλοχρήματος, εγωιστής και όμως καθημερινά να το δείχνεις με τις πράξεις σου. Πρώτα λοιπόν γεννιέται η επιθυμία και μετά γίνεται η πράξη. Πρώτα φωλιάζουν στη ψυχή τα πάθη και μετά εξωτερικεύονται στην καθημερινή πρακτική. Όπως γράφει κάποιος μεγάλος ποιητής: "το ντουφέκι είναι συνέχεια των χεριών και τα χέρια είναι συνέχεια της ψυχής". Κατά τον αδελφόθεο Ιάκωβο "Καθένας μπαίνει σε πειρασμό από τη δική του επιθυμία. Αυτή τον παρασύρει και τον εξαπατάει, έπειτα η επιθυμία αυτή συλλαμβάνει το κακό και γεννάει την αμαρτία, κι η αμαρτία, όταν ολοκληρωθεί, φέρνει το θάνατο" (Ιακ. 1,14-15).

Το να θέλεις να μοιάσεις στον αγαθό Δημιουργό σου είναι ένα κριτήριο για να αξιολογήσεις και τις υπόλοιπες επιθυμίες σου. Αυτό σε κάνει να αποφεύγεις τη μίμηση ή την ταύτιση με οποιοδήποτε ον ή ανθρώπινο μοντέλο εξωτερικά, που προβάλλεται από την οθόνη. Ο Χριστός με την παρουσία του στον κόσμο δίδαξε ότι το "καθ' ομοίωσιν" αναφέρεται στο εσωτερικό κάλλος του ανθρώπου και επιτυγχάνεται με την προσωπική του ένωση με το Θεό.

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι η τηλεοπληξία θα είναι το νέο ναρκωτικό του ανθρώπου, για το οποίο θα χρειαστεί θεραπεία απεξάρτησης. Όταν είσαι δέσμιος, χωρίς έλεγχο της τηλεόρασης, σκλαβώνεις την καλή σου επιθυμία και τις δυνάμεις σου. Δεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου, να χαρείς την παρουσία των άλλων, να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση.