Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Α. ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

Ο Θεός θέλησε να μην είναι ο άνθρωπος μόνος του πάνω στη γη, έτσι με την ένωση του άνδρα και της γυναίκας δημιουργήθηκε η πρώτη οικογένεια.

Όπως ο Θεός ευλόγησε την πρώτη οικογένεια, δίνοντας εντολή στον Αδάμ και στην Εύα να καρποφορήσουν και να πολλαπλασιαστούν, έτσι και η Εκκλησία σήμερα δίνει την ευλογία της στην ένωση του άνδρα και της γυναίκας.

Μετά την πτώση των πρωτοπλάστων συνέβηκαν τα εξής:

α) ο γάμος τους, η ένωση τους που διατηρούνταν όσο ήταν κοντά στο Θεό διασπάστηκε. Η γυναίκα τις περισσότερες φορές έγινε αντικείμενο ηδονής και εκμετάλλευσης και η ένωση των δύο φύλων υποτάχτηκε στη θέληση της σάρκας.

β) η σχέση των δύο έγινε ανταγωνιστική. Κι ενώ οι δύο ήταν ισότιμοι απέναντι στο Θεό, αφού ήταν εικόνα του και είχαν τον ίδιο σκοπό, με την πτώση αρχίζει η ανισότητα. Την ευθύνη για την πτώση από τον παράδεισο τη ρίχνει ο ένας στον άλλο. Ο εγωισμός φέρνει την απομάκρυνση από το Θεό και το χωρισμό του πρωτόπλαστου ζευγαριού. Η διαφοροποίησή τους από τον ενιαίο σκοπό που τους ένωνε, να μοιάσουν στο Θεό, δημιουργεί την ανευθυνότητα, την αντιζηλία.

Όμως τα πράγματα αλλάζουν με τον ερχομό του Χριστού.