Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι σχέσεις των νέων με τους μεγάλους: στοιχείο ευδαιμονίας

Η σχέση των νέων με τους μεγαλύτερους για να είναι ισορροπημένη και χαρούμενη χρειάζεται να στηρίζεται σε δύο σταθερές βάσεις:

1. Στην κατανόηση και στο σεβασμό. Μπορείς να σέβεσαι τους μεγαλύτερους στην ηλικία κατανοώντας αυτά που έχουν περάσει, με τη σκέψη ότι και εσύ θα φτάσεις εκεί. Αυτό θα σε κάνει να τους αντιμετωπίζεις με ευγένεια και όχι βαριεστημένα, κακόκεφα και απότομα. Είναι ευεργετικό να ακούς και να χρησιμοποιείς την εμπειρία τους. Όταν δουν τη σύνεσή σου θα αποδεχθούν ακόμη και τις παραινέσεις σου προς αυτούς.

2. Στη συνεργασία. Οι νέοι καταθέτουν την αθωότητα, τη γνησιότητα και την αγωνιστικότητα και οι μεγαλύτεροι τη γνώση και την εμπειρία. Οι μεγάλοι, έχοντας σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης προς τους νεότερους, τους δίνουν ευκαιρίες για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης. Ο Απόστολος Παύλος εμπιστεύτηκε στον Τιμόθεο λεπτές αποστολές, όπως για παράδειγμα να διδάξει στους Ιουδαίους, γνωρίζοντας τη σταθερή πίστη και την αμετακίνητη πορεία του στο αγαθό. Η αγάπη του για το Χριστό ήταν μόνιμη πηγή χαράς και έμπνευσης.