Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα κυριότερα αίτια της σύγχρονης αθεΐας:

1. Η απολυτοποίηση της ανθρώπινης γνώσης και δύναμης

Η τεχνολογική πρόοδος και τα μεγάλα επιτεύγματα των επιστημών οδήγησαν τον άνθρωπο στην απολυτοποίηση της γνώσης και της δύναμής του. Έτσι, ο άνθρωπος θεώρησε αυτόνομο και θεοποίησε τον εαυτό του. Αυτή η απολυτοποίηση όμως κάνει τον άνθρωπο να αγνοεί όχι μόνο την έμφυτη τάση που υπάρχει μέσα του να βρει τον Θεό, αλλά και την ελευθερία της ψυχής του, ώστε να εκφραστεί ανάλογα.

2. Η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά

Το κυνήγι των υλικών αγαθών και ο καταναλωτισμός δεν αφήνει περιθώριο στον άνθρωπο για άλλη στάση ζωής που απαιτεί η πίστη προς το Θεό.

3. Τα πάθη που κυριαρχούν στην ψυχή του ανθρώπου δεν τον αφήνουν να νιώσει τις ενέργειες του Θεού στον εαυτό του και στον κόσμο, να αισθανθεί την αγάπη, τη μακροθυμία και την πρόνοιά Του.

4. Η άγνοια των αληθειών της πίστης, δηλαδή της γνώσης και της χάρης. Η πρώτη παρέχεται στον άνθρωπο από την Αγία Γραφή και τα βιβλία της Εκκλησίας και η δεύτερη από την προσευχή, την άσκηση και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

5. Η έλλειψη βιωμάτων ανάγει σε ιδεολογία την αθεΐα. Μπορεί άραγε η ιδεολογία να σταθεί από μόνη της υπέρ ή κατά της ύπαρξης του Θεού χωρίς τη μυστική προσωπική εμπειρία; Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι η βασιλεία του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο (Λουκ. 17,21).