Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Α. Σύνδεση σε σειρά

Θα λέμε ότι κάποιοι αντιστάτες είναι συνδεσμολογημένοι σε σειρά, αν όλοι διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα. Το πρακτικό κριτήριο της σύνδεσης σε σειρά είναι να μην υπάρχει μεταξύ δύο, οποιωνδήποτε, κάποια διακλάδωση.

Οι αντιστάτες διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα. Οι αντιστάτες είναι σε σειρά.

Οι αντιστάτες δεν είναι σε σειρά.

Το ρεύμα χωρίζεται σε δύο ρεύματα.

Στην εικόνα (14) φαίνεται πώς γίνεται στην πράξη η σύνδεση αντιστατών.

Μία μόνο λάμπα

Λάμπες συνδεδεμένες σε σειρά

Λάμπες συνδεδεμένες παράλληλα

Εικ. 15

Θα υπολογίσουμε την αντίσταση του ισοδύναμου αντιστάτη των τριών αντιστατών του κυκλώματος της εικόνας (15).

Ας πούμε ότι οι αντιστάσεις των αντιστατών είναι R1, R2, R3.

Ας ονομάσουμε V0 τη διαφορά δυναμικού στα άκρα του συστήματος των τριών αντιστατών και Ι0 την ένταση του ρεύματος που τους διαρρέει. Χρησιμοποιούμε τον νόμο του Ohm, για να εκφράσουμε τις τάσεις στα άκρα των αντιστατών. VM- VA =I0 R1 VA- VB = I0 R2 VB- VN =I0 R3 Η πρόσθεση αυτών δίνει: VM- VA +VA -VB + VB -VN = I0 (R1 + R2 + R3) Όμως: VM- VA + VA –VB -VN = VM -VN = V0 Από τις δυο τελευταίες θα έχουμε: V0 = Ι0 (R1+R2+R3) (3.7)

Η αντίσταση του ισοδύναμου αντιστάτη θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε αν αντικαταστήσουμε τους τρεις με αυτόν και εφαρμόσουμε στα άκρα του την ίδια τάση V0, να διαρρέεται από ρεύμα Ι0, όπως όταν ήταν και οι τρεις αντιστάτες μαζί.

Η κατάσταση απεικονίζεται στην εικόνα (16). Αν εφαρμόσουμε το νόμο του Ohm για την περίπτωση αυτή, θα έχουμε: [pic] (3.8) Από τις σχέσεις (3.7) και (3.8) προκύπτει: [pic] (3.9)

Εικ. 16