Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ιδιότητες της πίεσης των αερίων

Οταν σε ποικίλα σημεία ενός δοχείου που περιέχει αέρα μετρήσουμε την πίεση, διαπιστώνουμε ότι είναι παντού η ίδια. Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτήν την παρατήρηση; Γνωρίζουμε ότι η κίνηση των μορίων ενός αερίου είναι άτακτη. Επίσης, ο αριθμός των μορίων που περιέχεται ακόμα και σε μια μικρή ποσότητα αερίου, είναι πολύ μεγάλος. Επομένως τα μόρια βομβαρδίζουν ομοιόμορφα και με σταθερό ρυθμό κάθε περιοχή του τοιχώματος. Άρα σε κάθε περιοχή η πίεση είναι η ίδια.

Όταν μετρήσουμε την πίεση ενός αερίου και μετά από λίγο επαναλάβουμε τη μέτρηση, διαπιστώνουμε ότι η πίεση δεν έχει μεταβληθεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μετά από κάθε σύγκρουση τα μόρια κινούνται τόσο έντονα όσο και πριν από αυτήν. Με την πάροδο του χρόνου η σφοδρότητα των συγκρούσεων δε μεταβάλλεται. Άρα η πίεση μένει σταθερή.

Τέλος, αν θερμάνουμε ένα αέριο, χωρίς να μεταβληθεί ο όγκος του, παρατηρούμε ότι η πίεση αυξάνεται. Πράγματι, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται τα μόρια κινούνται εντονότερα και οι συγκρούσεις τους με το τοίχωμα είναι σφοδρότερες.