Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απομαγνήτιση με θέρμανση

Όταν η θερμοκρασία ενός μαγνητισμένου αντικειμένου αυξηθεί αρκετά, το αντικείμενο απομαγνητίζεται (Εικ. 4.21). Από ακριβείς μετρήσεις της θερμοκρασίας και της μαγνήτισης, προκύπτει ότι τα σιδηρομαγνητικά υλικά απομαγνητίζονται σε εντελώς συγκεκριμένη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, ο χάλυβας απομαγνητίζεται σε θερμοκρασία 1100 °C ο σίδηρος σε 785 °C.

Γιατί ένα σιδηρομαγνητικό υλικό απομαγνητίζεται με θέρμανση; Θυμηθείτε ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία ενός σώματος τόσο εντονότερα κινούνται τα μόρια του. Σε ορισμένη θερμοκρασία λοιπόν οι μικροσκοπικοί μαγνήτες κινούνται τόσο έντονα ώστε ο ωραίος σχηματισμός με όλους τους μικροσκοπικούς μαγνήτες προσανατολισμένους καταστρέφεται: σε αυτή τη θερμοκρασία το υλικό απομαγνητίζεται.

Οι μικροσκοπικοί μαγνήτες κινούνται και σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή στην οποία το υλικό απομαγνητίζεται. Στο μαλακό σίδηρο αυτή η κίνηση είναι αρκετή για να καταστρέψει τον προσανατολισμό των μικροσκοπικών μαγνητών σε συνηθισμένη θερμοκρασία. Σε συνηθισμένη θερμοκρασία, λοιπόν, έξω από μαγνητικό πεδίο, ο μαλακός σίδηρος απομαγνητίζεται.