Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το χρώμα του ουρανού και του Ήλιου

Το χρώμα του ουρανού και του Ήλιου οφείλεται στην ύπαρξη της ατμόσφαιρας. Ένας αστροναύτης που βρίσκεται στο διάστημα βλέπει τον ουρανό μαύρο και τον Ήλιο ολόλευκο. Γιατί όμως την ημέρα ο ουρανός φαίνεται από τη Γη γαλανός και ο Ήλιος κίτρινος;

Η ηλιακή ακτινοβολία φθάνει σε μας αφού διασχίσει την ατμόσφαιρα που περιβάλλει τη Γη. Κατά τη διέλευση της, τμήμα της ακτινοβολίας απορροφάται ή διασκορπίζεται. Το μεγαλύτερο τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας απορροφάται από ο στρώμα του όζοντος που υπάρχει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το όζον μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της ιώδους ακτινοβολίας.

Η ορατή ακτινοβολία διαχέεται στα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου. Περισσότερο διασκορπίζεται η ιώδης ακτινοβολία και ακολουθούν διαδοχικά οι άλλες ακτινοβολίες του φάσματος. -Η ιώδης ακτινοβολία διασκορπίζεται δέκα φορές περισσότερο από τη κόκκινη-. Τα μάτια μας είναι περισσότερο ευαίσθητα στο γαλάζιο παρά στο ιώδες, για αυτό το λόγο αν και το ιώδες διασκορπίζεται περισσότερο από το γαλάζιο, ο ουρανός μας φαίνεται γαλάζιος.