Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παράδειγμα 14

Προσδιορισμός άγνωστης ειδικής θερμότητας ενός νέου κράματος.

Ένα δείγμα 150 gr του κράματος θερμαίνεται στους 540 °C και στη συνέχεια ρίχνεται γρήγορα σε 400 g νερό θερμοκρασίας 10 °C που βρίσκεται στο αλουμινένιο δοχείο μάζας 200 g του θερμιδόμετρου. Η τελική θερμοκρασία, που αποκαθίσταται ύστερα από λίγο χρόνο, και αφού αναδεύσουμε καλά, είναι 30,5 °C. Πόση είναι η ειδική θερμότητα του κράματος;

Λύση: Εφαρμόζουμε ξανά την αρχή της διατήρησης της ενέργειας και γράφουμε: [pic] όπου οι δείκτες δ, υ και δοχ. αναφέρονται, αντίστοιχα, στο δείγμα στο νερό και στο δοχείο. Αν χρησιμοποιήσουμε και τις τιμές από τον πίνακα IV, η προηγούμενη εξίσωση γίνεται: [pic] ή [pic] ή [pic].

Στους προηγούμενους υπολογισμούς αγνοήσαμε τη θερμότητα που μεταφέρεται στο θερμόμετρο και στον αναδευτήρα (που χρειάζεται, για να επιταχύνει τη διαδικασία μεταφοράς της θερμότητας και συνεπώς να μειωθούν οι θερμικές απώλειες στο περιβάλλον). Θα μπορούσαν όμως τα ποσά θερμότητας που παίρνει το θερμόμετρο και ο αναδευτήρας να ληφθούν υπόψη, και να προκύψει μια μικρή διόρθωση στην υπολογιζόμενη τιμή της cδ.