Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

1.6γ Θερμική διαστολή των αερίων

Σε αντίθεση με τα υγρά και τα στερεά οι δυνάμεις συνοχής μεταξύ των μορίων των αερίων είναι τόσο μικρές, ώστε να μπορούν να θεωρηθούν σχεδόν ως ανύπαρκτες.

Η θερμική διαστολή ενός αερίου είναι, εν τούτοις, στενά συνδεδεμένη με την πίεση του. Αν θερμάνουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα ενός αερίου, μπορεί να αυξηθεί είτε ο όγκος του είτε η πίεση του ή και τα δύο μαζί, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθούμε κατά τη θέρμανση του αερίου.

Αν, για παράδειγμα, το αέριο είναι κλεισμένο σε ένα δοχείο με σταθερά τοιχώματα, δεν μπορεί να διασταλεί, και ο συντελεστής διαστολής είναι μηδέν. Για να παρατηρήσουμε τη μεταβολή του όγκου ενός αερίου, καθώς αυτό θερμαίνεται, πρέπει να διατηρούμε σταθερή την πίεση του. Γι' αυτό ο συντελεστής κυβικής διαστολής των αερίων μετριέται υπό σταθερή πίεση.

Στον πίνακα III βλέπουμε ότι ο συντελεστής κυβικής διαστολής για τα αέρια είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν για τα υγρά και για τα στερεά. Βλέπουμε ακόμη ότι όλα τα αέρια έχουν τον ίδιο περίπου συντελεστή κυβικής διαστολής. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι δυνάμεις συνοχής, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις διαφορετικές τιμές των συντελεστών κυβικής διαστολής στα στερεά και στα υγρά, είναι ασήμαντες στα αέρια. Επίσης, στα αέρια δεν παίζει ρόλο το μέγεθος των μορίων τους, το οποίο στα στερεά και στα υγρά επηρεάζει και αυτό το συντελεστή θερμικής διαστολής.