Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ

2.13 Γιατί κατά τη γνώμη σας η δύναμη είναι διανυσματικό μέγεθος; Να αναφέρετε δυο παραδείγματα που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

2.14 Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα χαρακτηριστικά μιας δύναμης;

2.15 Τι ονομάζουμε: α. σύνθεση δυνάμεων β. συνισταμένη δυνάμεων γ. συνιστώσες δυνάμεις; Δώστε παραδείγματα για τις περιπτώσεις β και γ.

2.16 Στο σχήμα που ακολουθεί υπάρχουν δυο δυνάμεις που ασκούνται στο σημείο Ο. Ποιο από τα διανύσματα Α,Β,Γ,Δ είναι η συνισταμένη των δυο δυνάμεων;

2.17 Ποια διαδικασία ακολουθείται, για να προσδιοριστεί η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα; Αριθμήστε και περιγράψτε βήμα βήμα τα διάφορα στάδια.

2.18 Να βρεθεί η συνισταμένη δυο δυνάμεων, οι οποίες έχουν κοινό σημείο εφαρμογής, μέτρα 3Ν και 4Ν αντίστοιχα και σχηματίζουν γωνία: α. 0° β. 60° γ. 90° δ. 180°

2.19 Να βρεθεί η συνισταμένη (μέτρο και διεύθυνση) των παρακάτω δυνάμεων:

2.20 Να συμπληρωθούν τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Οι δυνάμεις είναι διανυσματικά μεγέθη, διότι έχουν………………….και …………………….και προστίθενται……………………………… β. Συνισταμένη δυο ή περισσότερων δυνάμεων είναι η δύναμη που προκαλεί…………………………. γ. Ένα σώμα ισορροπεί με την επίδραση τριών δυνάμεων, όταν………. δ. Σύμφωνα με τον 3ο νόμο του Νεύτωνα οι δυνάμεις εμφανίζονται ……………………….και έχουν………..μέτρα,…………………….διεύθυνση, ………………….φορά,…………………..σημείο εφαρμογής.

2.21 Να σχεδιάσετε τις δυνάμεις που ασκούνται στα παρακάτω σώματα.

2.22 Να εξετάσετε αν είναι δυνατόν με τη σύνθεση δυο δυνάμεων με μέτρα F1= 3Ν και F2 = 4Ν να βρεθεί συνισταμένη, που να έχει μέτρο: α. 1 N β. 5 N γ. 12 N δ. 7 N ε. 0,5 N Επίσης, να σχεδιάσετε τις δυνάμεις σε κάθε περίπτωση.

2.23 Τι ονομάζουμε ανάλυση δύναμης σε δυο συνιστώσες και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η ανάλυση μιας δύναμης;

2.24 Να αναλυθεί μια δύναμη 12Ν σε δυο ορθογώνιες συνιστώσες, έτσι ώστε η μία από αυτές να σχηματίζει γωνία 30° με τη δύναμη.

2.25 Ποια είναι η συνθήκη ισορροπίας ενός σώματος, όταν δέχεται: α. δυο δυνάμεις β. τρεις δυνάμεις γ. πολλές δυνάμεις;

2.26 Τρεις δυνάμεις που ασκούνται πάνω σε ένα σώμα αμελητέων διαστάσεων βρίσκονται σε ισορροπία. Ασκούμε άλλες δυο δυνάμεις πάνω στο σώμα, και το σώμα ισορροπεί και πάλι. Τι μπορείτε να πείτε για τις δυο επιπρόσθετες αυτές δυνάμεις;

2.27 Η μεταλλική σφαίρα ισορροπεί και υποστηρίζεται με ένα μεταλλικό βραχίονα Υ όπως φαίνεται στο σχήμα. Το διάγραμμα δείχνει τις δυνάμεις που ασκούνται στη σφαίρα. Ποια (ή ποιες) από τις ακόλουθες σχέσεις ισχύουν; α)Τ2 = B2+F2 β)Β = Τημθ γ)F= Τσυνθ δ)Β =Fεφθ ε) B+F+T = 0

2.28 Δυο δυνάμεις F1 και F2 σχηματίζουν γωνία 60°. Το μέτρο της συνισταμένης τους είναι: α. Ίσο με το άθροισμα των μέτρων των δυο δυνάμεων: F = F1 + F2 β. Μεγαλύτερο από το άθροισμα των μέτρων των δυο δυνάμεων: F> F1 + F2. γ. Μικρότερο από το άθροισμα των μέτρων των δυο δυνάμεων: F< F1 + F2 Ποια από τις παραπάνω προτάσεις είναι σωστή;

2.29 Ένα σώμα ισορροπεί πάνω σε ένα κεκλιμένο επίπεδο. Ποιο από τα παρακάτω σχήματα δείχνει σωστά τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα;

2.30 Το βάρος ενός ανθρώπου είναι 660Ν. Πόση δύναμη ασκεί ο άνθρωπος πάνω στη γη, όταν στέκεται σε οριζόντιο έδαφος;

2.31 Τρεις δυνάμεις έχουν μέτρα 10Ν, 20Ν και 30Ν και σχηματίζουν ανά δυο γωνία 120°. Να βρεθεί η συνισταμένη δύναμη.

2.32 Ένα σώμα βάρους Β=10Ν συγκρατείται με τη βοήθεια τριών νημάτων όπως φαίνεται στο σχήμα. Τα νήματα σχηματίζουν γωνίες 30° με την οροφή. Να σχεδιαστούν όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στο σημείο Ο και στο σώμα και να υπολογιστούν τα μέτρα τους.

2.33 Η σφαίρα στο διπλανό σχήμα έχει βάρος Β = 18Ν. Η σφαίρα ισορροπεί με τη βοήθεια ενός νήματος. Πόση είναι η τάση του οριζόντιου νήματος και πόση δύναμη ασκεί το επίπεδο στη σφαίρα; Τριβές δεν υπάρχουν.

2.34 Μια μπάλα βάρους Β=120Ν και διαμέτρου δ=6 cm είναι δεμένη με νήμα μήκους 6 cm όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Η μπάλα ισορροπεί: α. Να σχεδιαστούν όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στην μπάλα, β. Να υπολογιστεί η αντίδραση του τοίχου στο σημείο επαφής με την μπάλα. γ. Να υπολογιστεί η τάση του νήματος. Τριβές δεν υπάρχουν.

2.35 Τα σώματα Σ1 και Σ2 με βάρη αντίστοιχα B1=36N και Β2 = 12Ν ισορροπούν σε λείο επίπεδο, όπως φαίνεται στο σχήμα. α. Να σχεδιάσετε όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα. β. Να γράψετε τις εξισώσεις ισορροπίας των σωμάτων. γ. Να υπολογίσετε όλες τις άγνωστες δυνάμεις.

2.36 Ο αλεξιπτωτιστής του παρακάτω σχήματος ισορροπεί κάποια στιγμή όπως φαίνεται στο σχήμα με την επίδραση τριών δυνάμεων: του βάρους του Β=700Ν, της τάσης του νήματος Τ1, που δέχεται από το αλεξίπτωτο, και της τάσης Τ2, που δέχεται από ένα άλλο σχοινί. Να υπολογίσετε τις τάσεις T1 και Τ2.