Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1.1 Η τιμή του συνημίτονου μιας οξείας γωνίας φ είναι 0,6. Να υπολογιστούν: α. το ημίτονο της γωνίας φ (ημφ) β. η εφαπτομένη της γωνίας φ (εφφ).

1.2 Σε ένα ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ(Α=90o) η κάθετη πλευρά ΑΓ=β είναι ίση με 0,5 cm και ταυτόχρονα το μισό της υποτείνουσας. Να υπολογιστούν: α. το ημΒ β. το συνΒ γ. η εφΒ.

1.3 Με τη βοήθεια ενός ισόπλευρου τριγώνου πλευράς α να υπολογίσετε τους τριγωνομετρικούς αριθμούς των 30° και 60°.

1.4 Να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε τη συνισταμένη των δυο διανυσματικών μεγεθών στις παρακάτω περιπτώσεις. Τι παρατηρείτε και πώς το εξηγείτε;

1.5 Να αντιστοιχίσετε τα φυσικά μεγέθη της αριστερής στήλης με τις μονάδες της δεξιάς στήλης.

Φυσικό μέγεθος - Μονάδα μέτρησης Απόσταση - s Μήκος - kg Μάζα - cm Χρόνος - min Πυκνότητα - m - kg/m3

1.6 Για τον προσδιορισμό ενός μονόμετρου μεγέθους χρειάζεται να ξέρουμε: α. το μέτρο του β. την αριθμητική τιμή του γ. το μέτρο και τη μονάδα μέτρησής του δ. το μέτρο του και τη διεύθυνσή του.

1.7 Για τον προσδιορισμό ενός διανυσματικού μεγέθους χρειάζεται να ξέρουμε: α. το μέτρο του β. την αριθμητική τιμή και τη διεύθυνσή του γ. το μέτρο και τη μονάδα μέτρησής του δ. κάτι άλλο………………..

1.8 Να δώσετε δυο παραδείγματα μονόμετρων μεγεθών και δυο διανυσματικών μεγεθών και να εξηγήσετε τη διαφορά μεταξύ μονόμετρου και διανυσματικού μεγέθους.

1.9 Να συμπληρωθούν τα κενά των παρακάτω προτάσεων: α. Τα 1525 m είναι……………..km. β. Τα 200cm είναι………….m. γ. Τα 88 gr είναι…………kg. δ. Τα 36cm2 είναι………….m2. ε. Τα 250 mm3 είναι…………..m3 και……….cm3. στ. Οι δυόμισι ώρες είναι……..λεπτά και……..s.

1.10 Να χαρακτηρίσετε με Σ τις παρακάτω προτάσεις, αν είναι σωστές, και με Λ, αν είναι λανθασμένες, και να αιτιολογήσετε τις επιλογές σας: α. Με τη διδασκαλία της Φυσικής στο σχολείο επιδιώκεται μόνο η μελέτη της φύσης. β. Η Φυσική και η Τεχνολογία αναπτύσσονται παράλληλα. γ. Η Τεχνολογία ασχολείται με την εφαρμογή των επιστημονικών γνώσεων. δ. Ο βρασμός είναι χημικό φαινόμενο. ε. Η αστραπή είναι χημικό φαινόμενο.

1.11 Με ποια κριτήρια νομίζετε ότι διαχωρίζονται τα μεγέθη σε θεμελιώδη και σε παράγωγα; Να αναφέρετε δυο θεμελιώδη και δυο παράγωγα μεγέθη.

1.12 Η πυκνότητα ρ ορίζεται ως το πηλίκο της μάζας ενός σώματος προς τον όγκο του. Ποια σχέση συνδέει τις μονάδες πυκνότητας: lg/cm3 και 1kg/m3;

1.13 Πόση είναι η μάζα του αέρα σε ένα δωμάτιο, αν οι διαστάσεις του δωματίου είναι 10 m x 5m χ 2m και η πυκνότητα του αέρα 1,3 kg/m3;

1.14 Η πυκνότητα του χρυσού είναι 19 g/cm3. α. Πόση είναι η μάζα του χρυσού σε ένα δακτυλίδι που έχει όγκο 1,2 cm3; β. Πόσο όγκο (σε m3) έχει μια πλάκα χρυσού που ζυγίζει 190 kg;

1.15 Μια πισίνα που έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου έχει διαστάσεις 6m x 10m x 5m. Η πισίνα είναι γεμάτη με νερό που έχει πυκνότητα 1,08 gr/cm3. Πόση είναι η μάζα του νερού της πισίνας;