Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Έρευνα

Στόχος της έρευνας αυτής είναι να μελετηθεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη ζωή ενός ανθρώπου (καταγωγή, μόρφωση, σπουδές κτλ.) και στη γλωσσική ποικιλία που χρησιμοποιεί.

Μπορείτε να εργαστείτε ως εξής: Να σχηματίσετε ομάδες των 5-6 ατόμων και η κάθε ομάδα να υποβάλει το ερωτηματολόγιο, που σας δίνεται παρακάτω βοηθητικά, σε ένα άτομο με διαφορετική κοινωνική προέλευση και επαγγελματική απασχόληση (έναν έμπορο, έναν καθηγητή, έναν εργάτη, έναν αγρότη κτλ.). Στις απαντήσεις του αυτές θα στηρίξετε ύστερα τις γλωσσικές σας παρατηρήσεις, για να διαπιστώσετε τη γλωσσική ποικιλία που χρησιμοποιεί. Στην εργασία σας αυτή θα σας διευκολύνει η χρήση μαγνητοφώνου.

Ερωτηματολόγιο - Πού και πότε γεννηθήκατε; - Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση; Είστε έγγαμος ή άγαμος; Από πόσα μέλη αποτελείται η οικογένειά σας; - Σε ποια βαθμίδα της εκπαίδευσης (στοιχειώδη, μέση, ανώτερη, ανώτατη) έχετε φθάσει; - Τι άλλες σπουδές (γλώσσες, μουσική κτλ.) έχετε κάνει; - Μπορείτε να αναφέρετε με συντομία κάποια αξιοσημείωτα γεγονότα στη ζωή σας; - Τι επάγγελμα ασκείτε και για ποιους λόγους το επιλέξατε; - Ποιες είναι οι ευχάριστες και ποιες οι δυσάρεστες πλευρές του επαγγέλματός σας; - Κατορθώσατε να πετύχετε τους αρχικούς στόχους σχετικά με το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι μελλοντικές σας προοπτικές γι' αυτό; - Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας, και με τι άλλο ασχολείστε ερασιτεχνικά;