Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Αποσυναρμολογήστε το θερμιδόμετρο (χάλκινο τύμπανο) και μετρήστε τη διάμετρό του.

2. Μετρήστε τη μάζα του χάλκινου τυμπάνου. Γεμίστε το χάλκινο τύμπανο με νερό κατά τα [pic] περίπου του όγκου του. Μετρήστε τη μάζα του τυμπάνου με το περιεχόμενό του. Υπολογίστε τη μάζα του νερού.

3. Περάστε το θερμόμετρο στην οπή του πώματος και πωματίστε το τύμπανο. Συναρμολογήστε τη διάταξη της εικόνας 10.1.

4. Σημειώστε τη θερμοκρασία του νερού στην στήλη 1 του ΠΙΝΑΚΑ 1 (πριν αρχίσετε να περιστρέφετε το τύμπανο). Πραγματοποιήστε έπειτα 50 περιστροφές με τέτοια ταχύτητα, ώστε το ελατήριο μόλις να είναι τεντωμένο (σχεδόν να έχει το φυσικό του μήκος). Σημειώστε τη θερμοκρασία στην στήλη 2 του ΠΙΝΑΚΑ 1. Εξακολουθήστε με όμοιο τρόπο την περιστροφή του τυμπάνου και σημειώστε τις αντίστοιχες θερμοκρασίες για 100, 150 και 200 στροφές του τυμπάνου. Συμπληρώστε έτσι τις στήλες του ΠΙΝΑΚΑ 1.

5. Από τις τιμές του ΠΙΝΑΚΑ 1 κατασκευάστε τη γραφική παράσταση της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με τον αριθμό περιστροφών. Τι διαπιστώνετε; Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ θερμοκρασίας και αριθμού περιστροφών; Έχετε ως δεδομένο: α) ότι η ανύψωση της θερμοκρασίας είναι ανάλογη με το παραγόμενο ποσό θερμότητας και β) ότι το έργο τριβής είναι ανάλογο του αριθμού περιστροφών. Τι συμπεραίνετε για τη σχέση μεταξύ παραγόμενης ποσότητας θερμότητας κατά την τριβή και του έργου τριβής.

6. Από την εξίσωση W=nπdF υπολογίστε το έργο της τριβής για n=100.

7. Από την εξίσωση Q=(c1m1 + c2m2) Δθ υπολογίστε το ποσό θερμότητας που προήλθε από την τριβή με 100 περιστροφές. Δίνονται [pic], [pic] Η Δθ προκύπτει από τη διαφορά των τιμών της στήλης 3 και της στήλης 1 του ΠΙΝΑΚΑ 1.

8. Εξισώστε το έργο της τριβής (υπολογισμένο σε J) με το ισοδύναμο ποσό θερμότητας (υπολογισμένο σε cal). Ποια είναι η σχέση μεταξύ Joule και θερμίδας;