Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Πραγματοποιήστε τη διάταξη της εικόνας 7.3.

2. Στερεώστε το σύνδεσμο αρκετά χαμηλά στη ράβδο, κοντά στη χυτοσιδερένια βάση, ώστε το κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει η σανίδα να έχει πολύ μικρή κλίση. Τοποθετήστε έπειτα το ξύλινο παραλληλεπίπεδο επάνω στο κεκλιμένο επίπεδο. Παρατηρείτε, τότε, ότι το ξύλινο σώμα ισορροπεί. Ποια είναι στην περίπτωση αυτή η σχέση μεταξύ της γωνίας του κεκλιμένου επιπέδου και της θεωρητικής τιμής για τη γωνία τριβής;

3. Χαλαρώστε τον σύνδεσμο και κρατώντας τον, αρχίστε να τον ανυψώνετε σιγά σιγά. Κατά τη διαδικασία αυτή, η άκρη της σανίδας που ακουμπά στο τραπέζι, μένει στην ίδια θέση χάρη στο βαρύ σώμα. Με την ανύψωση του συνδέσμου, η γωνία του κεκλιμένου επιπέδου με το οριζόντιο επίπεδο αυξάνεται. Για κάποια γωνία φτ, το ξύλινο παραλληλεπίπεδο ξεκινά με δυσκολία και αρχίζει να ολισθαίνει προς τα κάτω με (περίπου) σταθερή ταχύτητα. Στερεώστε στη θέση αυτή το σύνδεσμο. Μετρήστε τη γωνία φτ του κεκλιμένου επιπέδου, η οποία είναι η γωνία τριβής. Από πίνακες τριγωνομετρικών αριθμών βρείτε την εφαπτομένη της γωνίας τριβής, δηλαδή τον συντελεστή τριβής ολίσθησης.

4. Ζυγίστε το ξύλινο παραλληλεπίπεδο και βρείτε τη μάζα του. Αν [pic], υπολογίστε τη δύναμη της τριβής ολίσθησης.

5. Χωρίς να αλλάξετε την κλίση του κεκλιμένου επιπέδου, κρατήστε στο επάνω μέρος του το ξύλινο παραλληλεπίπεδο. Σημειώστε τη θέση εκκίνησης. Αφήστε έπειτα το ξύλινο σώμα να ολισθήσει επάνω στο κεκλιμένο επίπεδο. Σημειώστε και τη θέση στην οποία φθάνει. Μετρήστε τη μεταξύ τους απόσταση s (Εικ. 7.4). Από την εξίσωση ορισμού του έργου και από τη γνωστή ήδη τριβή ολίσθησης, υπολογίστε το έργο της τριβής.