Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

β. Στερεοϊσομέρεια

50. Να συμπληρωθούν τα κενά στις ακόλουθες προτάσεις: α. Χειρόμορφο ονομάζεται ένα μόριο όταν δε συμπίπτει με το …………………… σε επίπεδο καθρέφτη. β. Οι ………………. τύποι που συμβολίζουν τα δύο χειρόμορφα μόρια αντιστοιχούν σε δύο ………………….. ενώσεις που ονομάζονται ………………. γ. Η στερεοϊσομέρεια που παρουσιάζεται μεταξύ δύο …………….. ονομάζεται …………………. δ. Μια ένωση για να παρουσιάζει ………………… πρέπει να ……………….. επιπέδου συμμετρίας. στ. Ασύμμετρο …………. άνθρακα είναι αυτό που ………………… με τέσσερις …………………. ομάδες ή άτομα.

51. Ποιες από τις επόμενες ενώσεις περιέχουν ασύμμετρο άτομο άνθρακα και όπου υπάρχει να σημειωθεί κατάλληλα. α. 2-πεντανόλη β. 3-πεντανόνη γ. 3-πεντανόλη δ. 3-μεθυλοπεντανικό οξύ

52. Να γράψετε τους δυνατούς στερεοχημικούς τύπος για την 2-χλωρο-1-προπανόλη και να σημειωθεί ποια είναι η R και ποια η S μορφή.

53. Διάλυμα 200 mL που περιέχει 16 g ουσίας οπτικά ενεργούς ένωσης Α, εισάγεται σε σωλήνα πολωσίμετρου που έχει μήκος 10 cm, οπότε προσδιορίζεται η γωνία στροφής της Α και βρίσκεται ίση με +6 βαθμούς. α. Ποια είναι η ειδική στροφική ικανότητα της Α; β. Αν ένα άλλο διάλυμα 200 mL περιέχει 10 g της οπτικά ενεργούς ένωσης Β (που είναι εναντομερής της Α), εισαχθεί στο ίδιο πολωσίμετρο, κάτω από τις ίδιες συνθήκες που έγινε η μέτρηση της Α, τι στροφή θα υποστεί το επίπεδο πόλωσης του φωτός αυτή τη φορά;

54. Η ειδική στροφική ικανότητα της ένωσης Α είναι -24 βαθμούς, ενώ της ένωσης Β είναι +32 βαθμούς. 2 g ενός μίγματος των ενώσεων Α και Β, αφού διαλυθεί σε κατάλληλο διαλύτη όγκου 20 mL, εισάγεται σε πολωσίμετρο με σωλήνα μήκους 10 cm, οπότε μετρείται η γωνία στροφής του επιπέδου του πολωμένου φωτός και βρίσκεται ίση με +0,4 βαθμούς. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα να προσδιοριστεί η σύσταση του αρχικού μίγματος των Α και Β.

55. Να γράψετε το συντακτικό τύπο του απλούστερου μέλους που έχει ένα ασύμμετρο άτομο άνθρακα της ομόλογης σειράς των: α. αλκανίων β. αλκενίων γ. αλκινίων δ. κορεσμένων μονοσθενών αλκοολών ε. κορεσμένων μονοκαρβοξυλικών οξέων.

56. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των αλκοολών με Μ.Τ. C5H11OH και σημειώσετε σε ποιες από αυτές υπάρχει ασύμμετρο άτομο άνθρακα.

57. Να χαρακτηρίσετε με ένα Σ όσες από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστές και με ένα Λ όσες είναι λανθασμένες. α. Όταν στο μόριο μιας οργανικής ουσίας υπάρχει ένα ασύμμετρο άτομο άνθρακα, τότε υπάρχουν δύο στερεοϊσομερείς μορφές που ονομάζονται εναντιομερείς. β. Όταν στο μόριο μιας οργανικής ένωσης υπάρχουν δύο ασύμμετρα άτομα άνθρακα, τότε υπάρχουν οπωσδήποτε τέσσερις στερεοϊσομερείς μορφές της ένωσης. γ. Εναντιομερείς ονομάζονται οι στερεοϊσομερείς ενώσεις που έχουν σχέση κατοπτρικού ειδώλου μεταξύ τους. δ. Διαστερεομερείς ονομάζονται οι στερεοϊσομερείς ενώσεις που δεν είναι εναντιομερείς.

58. Να γράψετε το συντακτικό τύπο της 2,3,4-τριυδροξυβουτανάλης και να σημειώσετε τα ασύμμετρα άτομα άνθρακα. Στη συνέχεια να γράψετε τους δυνατούς στερεοχημικούς τύπους, να τους αριθμήσετε και να βρείτε τα ζεύγη των εναντιομερών και διαστερεομερών.

59. Να γράψετε το συντακτικό τύπο του απλούστερου αλκανίου με δύο ασύμμετρα άτομα άνθρακα και να βρείτε τους δυνατούς στερεοχημικούς του τύπους.

60. Να αντιστοιχίσετε σε κάθε συντακτικό τύπο της στήλης (Ι) τον αριθμό των στερεοχημικών τύπων που είναι γραμμένοι στη στήλη (ΙΙ).

Ι - ΙΙ 2,3-διβρωμοπεντάνιο - 1 2,3,4-τριβρωμοοκτάνιο - 2 2,4-διβρωμοπεντάνιο - 2 2-βρωμοπεντάνιο - 3 2-βρωμο-2-βουτένιο - 4 3-βρωμοπεντάνιο - 8

61. Να συμπληρωθούν οι ακόλουθες αντιδράσεις και να βρεθεί ο αριθμός των στερεοϊσομερών που έχουν οι ενώσεις Α, Β, Γ, Δ και Ε: CH3CH=CHCH3(Α) + H2 [pic] B CH3CH=CHCH3 + HCl [pic] Γ CH3CH=CHCH3 + ΗClO [pic] Δ CH3CH=CHCH3 + Cl2 [pic] Ε

62. α. Να γράψετε όλους τους δυνατούς συντακτικούς τύπους των ενώσεων με Μ.Τ. C5H10Cl2. β. Να σημειωθούν τα ασύμμετρα άτομα άνθρακα, εφόσον υπάρχουν, και να προσδιοριστεί ο αριθμός των στερεοϊσομερών που αντιστοιχεί σε κάθε συντακτικό τύπο.

63. Να γράψετε το συντακτικό τύπο της 3-πεντεν-2-όλης και να προσδιοριστούν οι δυνατοί στερεοχημικοί της τύποι.

64. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των μονοχλωροβουτενίων C4H7Cl και να σημειωθεί σε ποιο από αυτά έχουμε γεωμετρική cis – trans στερεοϊσομέρεια και σε ποια εναντιομέρεια.