Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ασκήσεις - Προβλήματα

α. Δομή οργανικών ενώσεων

40. Πώς γίνεται η επικάλυψη των ατομικών τροχιακών κατά το σχηματισμό των μορίων HCl και Cl2;

41. Μπορούν δύο τροχιακά p να συγχωνευθούν και να δώσουν δύο υβριδικά τροχιακά;

42. Να συμπληρωθούν τα κενά στις ακόλουθες προτάσεις. α. Η απόσταση μεταξύ των ………………… δύο ατόμων που πλησιάζουν και στην οποία επιτυγχάνεται η ………………….. ενέργεια ονομάζεται μήκος δεσμού. β. Σίγμα δεσμός προκύπτει με επικάλυψη ………………… τροχιακών περί τον άξονα που …………τους πυρήνες των ατόμων. γ. Αν τα δύο p τροχιακά δεν επικαλύπτονται γραμμικά, αλλά ……………, τότε προκύπτει ………δεσμός. δ. Δύο ατομικά ……………….. που προκύπτουν από τη συγχώνευση ενός ατομικού τροχιακού s και ενός ατομικού τροχιακού p ονομάζονται ……………… τροχιακά sp, είναι όμοια μεταξύ τους και σχηματίζουν γωνία …………….

43. α. Ποια είναι η γωνία μεταξύ δύο όμοιων υβριδικών τροχιακών sp και sp στο ίδιο άτομο; β. Ποια είναι η γωνία μεταξύ δύο όμοιων υβριδικών τροχιακών sp2 και sp2 στο ίδιο άτομο; γ. Ποια είναι η γωνία μεταξύ δύο όμοιων υβριδικών τροχιακών sp3 και sp3 στο ίδιο άτομο;

44. Να περιγραφεί ο σχηματισμός του μορίου CH3CH2Cl (χλωροαιθάνιο) με τη θεωρία δεσμού σθένους και να αναφέρετε πόσοι σ (σίγμα) και πόσοι π (πι) δεσμοί υπάρχουν σε αυτό;

45. Να περιγραφούν οι δεσμοί στο μόριο του χλωροαιθένιου: [pic]

46. Να περιγραφούν οι δεσμοί στο μόριο του χλωροαιθίνιου, H-C [pic] C-Cl.

47. Να χαρακτηρίσετε με Σ όσες από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστές και με Λ όσες είναι λανθασμένες. α. Στο μόριο του CH4 υπάρχουν τέσσερις σ (σίγμα) δεσμοί, καθένας από τους οποίους προκύπτει με επικάλυψη ενός sp3 και ενός s τροχιακού. β. Ο διπλός δεσμός μεταξύ των ατόμων άνθρακα στο αιθυλένιο CH2=CH2 αποτελείται από ένα σ (σίγμα) και ένα π (πι) δεσμό. γ. Ο δεσμός C-H στο αιθίνιο είναι π (πι) δεσμός. δ. Στο μόριο του CH3Cl υπάρχουν τρεις σ (σίγμα) δεσμοί μεταξύ C-Η και ένας π (πι) δεσμός μεταξύ C-Cl.

48. Nα αντιστοιχίσετε στο κάθε μόριο της πρώτης στήλης (Ι) το είδος του υβριδικού τροχιακού, που υπάρχει στο κεντρικό άτομο του μορίου, και αναγράφεται στη δεύτερη στήλη.

Ι - ΙΙ BeH2 - sp2 BCl3 - sp3 CCl4 - sp

49. Να γράψετε κατά σειρά αυξανομένης ισχύος τα οξέα: α. CCl3COOH β. CH2BrCOOH γ. CH2ClCOOH δ. CF3COOH