Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γενικά Προβλήματα

55. Σε ένα χημικό εργαστήριο υπάρχουν τρία δοχεία ένα κατασκευασμένο από χαλκό και δύο από αργίλιο. Στα δοχεία αυτά θέλουμε να αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν τα παρακάτω διαλύματα: 1. θειϊκό σίδηρο(ΙΙ), FeSO4 2. χλωριούχο κάλιο, KCl 3. θειϊκό μαγνήσιο, MgSO4 4. νιτρικό μαγνήσιο, Mg(NO3)2 5.υδροχλωρικό οξύ, HCl. Σε ποιο είδος δοχείου πρέπει να αποθηκευτεί το κάθε διάλυμα. Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας.

56. α. Μεταλλικός Hg ανάγει K2Cr2O7 παρουσία HCl. Αν κατά την αντίδραση παράγεται ένωση του μονοσθενούς Hg ή του δισθενούς Hg και 10 g Hg ανάγουν πλήρως 25 mL διαλύματος K2Cr2O7 1/3 M να βρεθεί ο αριθμός οξείδωσης του Hg. β. Αν η οξείδωση του Hg γίνει σε διαφορετικές συνθήκες, ώστε να παράγεται μίγμα ενώσεων μονοσθενούς και δισθενούς Hg και 10 g Hg οξειδώνονται πλήρως από 45 mL διαλύματος K2Cr2O7 1/3 M να βρείτε το % ποσοστό του Hg που οξειδώνεται σε Hg2+.

57. Έλασμα σιδήρου που ζυγίζει 5 g βυθίζεται σε διάλυμα CuSO4, επιχαλκώνεται και μετά την επιχάλκωση ζυγίζει: α. 4,9 g β. 5,075 g γ. 15 g Ποια περίπτωση είναι σωστή και στην περίπτωση αυτή ποια είναι η μάζα του Cu που αποτέθηκε; (Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ο Fe παίρνει συνήθως το μικρότερο Α.Ο.).

58. Καίονται πλήρως 8 g S οπότε σχηματίζεται SO2 το οποίο αντιδρά πλήρως με ίση ποσότητα υδατικού διαλύματος Cl2 απαιτείται. Το διάλυμα που προκύπτει περιέχει δύο οξέα τα οποία εξουδετερώνονται πλήρως από διάλυμα NaOH 0,5 M. Ποιος είναι ο όγκος του διαλύματος ΝaΟΗ που απαιτείται για την εξουδετέρωση;

59. Ηλεκτρολύεται διάλυμα NaCl 5,85% w/w που ζυγίζει 2 kg επί χρόνο t =16 min και 5 s με ρεύμα έντασης I =2 A. α. Ποιες είναι οι μάζες των αερίων που ελευθερώνονται στην άνοδο και την κάθοδο; β. Ποια θα είναι η μάζα του διαλύματος μετά την ηλεκτρόλυση;