Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

β. Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση χημικής ισορροπίας – Αρχή Le Chatelier

20. Να συμπληρώσετε τα κενά στις προτάσεις: α. Όταν μεταβάλλουμε ένα από τους ………………….. ισορροπίας (συγκέντρωση, πίεση, θερμοκρασία) η θέση της ισορροπίας μετατοπίζεται προς εκείνη την κατεύθυνση που τείνει να ………………… τη μεταβολή που επιφέραμε. β. Μείωση της θερμοκρασίας μετατοπίζει την ισορροπία προς την κατεύθυνση εκείνη που ……………………. θερμότητα, δηλαδή ΔΗ είναι ……………… του μηδενός. γ. Μεταβολή της πίεσης που γίνεται με μεταβολή του ……………… του δοχείου επηρεάζει τη θέση ισορροπίας υπό την προϋπόθεση α. να μετέχουν στην ισορροπία ………….. σώματα και β. να παρατηρείται …………………. του αριθμού των mol των …………….. . Αύξηση της πίεσης (σε σταθερή θερμοκρασία) μετατοπίζει την ισορροπία προς την κατεύθυνση που προκαλεί …………….. του αριθμού των mol των αερίων.

21. Δίνεται η ισορροπία COCl2(g) [pic] CO(g) + Cl2(g) ΔΗ < 0. Προς τα πού θα μετατοπιστεί η ισορροπία αν: α. αυξήσουμε τη θερμοκρασία, β. αυξήσουμε την πίεση ελαττώνοντας τον όγκο του δοχείου, γ. προσθέσουμε στο δοχείο CO.

22. Να σημειώσετε με Σ τις σωστές από τις επόμενες προτάσεις και με Λ τις λανθασμένες. α. H ισορροπία Η2(g) + Ι2(g) [pic] 2ΗΙ(g) δεν επηρεάζεται αν αυξήσουμε τον όγκο του δοχείου σε σταθερή θερμοκρασία. β. Όταν αυξάνουμε τη θερμοκρασία αυξάνει η απόδοση μιας εξώθερμης αντίδρασης. γ. Προσθήκη καταλύτη αυξάνει την απόδοση της εξώθερμης αντίδρασης.

23. Δίνονται οι ισορροπίες που περιγράφονται από τις αντιδράσεις: α. Η2(g) + Ι2(g) [pic] 2ΗΙ(g) β. PCl5(g) [pic] PCl3(g) + Cl2(g) γ. CO2(g) + C(s) [pic] 2CO(g) δ. CaCO3(s) [pic] CaO(s) + CO2(g) Σε ποιες από αυτές τις ισορροπίες όταν αυξάνουμε τον όγκο του δοχείου διαταράσσεται η ισορροπία και προς ποια κατεύθυνση οδεύει η αντίδραση ώστε να αναιρεθεί η μεταβολή;

24. Δίνεται η ισορροπία 2SO2(g) + O2(g) [pic] 2SO3(g) ΔΗ = -45 kcal. Ποια από τις επόμενες μεταβολές σε ένα μίγμα ισορροπίας SO2, O2 και SO3 θα προκαλέσει αύξηση της ποσότητας του SO3; α. Αύξηση της θερμοκρασίας. β. Ελάττωση του όγκου του δοχείου σε Τ = σταθερή. γ. Αφαίρεση ποσότητας O2 από το δοχείο (V και T σταθερά). δ. Προσθήκη αδρανούς αερίου, π.χ. He ( με V και T σταθερά).

25. Ποιες από τις ακόλουθες ισορροπίες δε θα διαταραχθούν αν αυξήσουμε τον όγκο του δοχείου σε σταθερή θερμοκρασία; α. Ν2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g) β. Η2(g) + Ι2(g) [pic] 2ΗΙ(g) γ. CO2(g) + C(s) [pic] 2CO(g) δ. C(s) + O2(g) [pic] CO2(g) ε. 2ΝΟ(g) + O2(g) [pic] 2NO2(g)

26. Για την εξώθερμη αντίδραση: CO(g) + 2H2(g) [pic] CH3OH(g) ΔΗ