Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

2.3 Ειδικοί κανόνες ασφάλειας στο εργαστήριο.

Κανόνες ασφάλειας που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά κυκλώματα.

1. Να ενημερώνετε τον καθηγητή (ή την καθηγήτριά σας) για κάθε φθαρμένο καλώδιο, σπασμένο διακόπτη, σπασμένη πρίζα κ.τ.λ. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, βραχυκυκλωμάτων και πυρκαγιών.

2. Να μην τροφοδοτείτε με την τάση του δικτύου ηλεκτρικά κυκλώματα, χωρίς την άδεια του καθηγητή (ή της καθηγήτριάς σας). Πρώτα να συναρμολογείτε το ηλεκτρικό κύκλωμα, μετά να καλείτε τον καθηγητή ή την καθηγήτριά σας να το ελέγξει και μετά να το συνδέετε στην πρίζα.

3. Μην βραχυκυκλώνετε τους ακροδέκτες μιας ηλεκτρικής πηγής (λόγου χάρη, συσσωρευτή). Ο αγωγός θα υπερθερμανθεί και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Εκτός αυτού, η ηλεκτρική πηγή θα καταστραφεί.

Κανόνες ασφάλειας που σχετίζονται με τη χρήση πηγών θερμότητας (λ.χ. λύχνου υγραερίου), (Εικ. 2.1)

4. Να ανάβετε τον εργαστηριακό λύχνο υγραερίου (γκαζάκι) πάντοτε κατά τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας τα τέσσερα βήματα που φαίνονται στην εικόνα 2.2. Ανάβουμε τον λύχνο, πάντοτε κατά τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα:

1. Κλείνουμε τις οπές αέρα με περιστροφή του δακτυλίου (δακτύλιος με βίδα). 2. Ανάβουμε το σπίρτο (ή τον αναπτήρα) και πλησιάζουμε τη φλόγα στο επάνω μέρος του σωλήνα εκροής αερίου. 3. Ανοίγουμε τη στρόφιγγα του αερίου φυλάσσοντας το κεφάλι και τα μαλλιά μας μακριά από τον λύχνο. 4. Ανοίγουμε τις οπές του αέρα, στρέφοντας αργά τον δακτύλιο, μέχρις ότου η φλόγα χάσει την κίτρινη απόχρωσή της. 5. Όταν πλέον δεν χρειαζόμαστε τη φλόγα του λύχνου, κλείνουμε τη στρόφιγγα για να σβήσει.

5. Να μην πλησιάζετε εύφλεκτα υλικά (όπως οινόπνευμα, βενζίνη κ.α.) κοντά στη φλόγα.

6. Να μην πιάνετε με γυμνά δάκτυλα αντικείμενα που μόλις θερμάνατε σε υψηλή θερμοκρασία. Υπάρχει κίνδυνος οδυνηρών εγκαυμάτων. Τα καυτά αντικείμενα να τα πιάνετε με χαρτομάντηλο, με κομμάτι υφάσματος ή με θερμομονωτικό γάντι.

7. Να μην αφήνετε αναμμένο τον λύχνο υγραερίου ή οινοπνεύματος, όταν πλέον δεν χρειάζεστε τη φλόγα του.