Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ξανακοιτώντας όσα δουλέψαμε τη φετινή χρονιά

Α. Τοποθετήστε σε χρονολογική σειρά τις παρακάτω περιόδους της Παλαιάς Διαθήκης που γνωρίσαμε και στη διπλανή στήλη συμπληρώστε τα ονόματα προσώπων που σχετίζονται μ' αυτές:

Μεγάλοι βασιλείς. Κριτές. Δράση των μεγάλων προφητών. Αναδιοργάνωση της κοινότητας μετά την αιχμαλωσία. Γνωριμία με τον Ελληνισμό. Μακκαβαϊκή επανάσταση. Πορεία στην έρημο. Υποδούλωση στους Ρωμαίους. Έξοδος από την Αίγυπτο. Πατριάρχες. Επιστροφή από τη Βαβυλώνα. Εγκατάσταση στη γη της Επαγγελίας. Βαβυλώνια Αιχμαλωσία.

Περίοδοι της Παλαιάς Διαθήκης που γνωρίσαμε - Πρόσωπα που σχετίζονται μ' αυτές

Β. Συγκεντρώστε τα ονόματα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης από τα οποία προέρχονται τα κείμενα των μαθημάτων σας Γ. Για τους χριστιανούς η πίστη στο Θεό είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, αλλά και μια διαρκής περιπέτεια. Σε ποιες ιστορίες του φετινού σας βιβλίου το είδατε να επαληθεύεται; Δ. Μιλήστε για τον ερχομό του Μεσσία όπως θα μιλούσε στο παιδί του ένας Ιουδαίος που ανήκε στο υπόλειμμα και ζούσε στα χρόνια της ρωμαϊκής κατοχής. Χρησιμοποιήστε στοιχεία από όλα τα μαθήματα της φετινής χρονιάς. Ε. Η σχέση Θεού - Ανθρώπου από τη σκηνή της φιλοξενίας του Αβραάμ έως το βιβλίο του Ιωνά: Χαρακτηρίστε την με παρομοιώσεις και εικόνες. ΣΤ. Τα παρακάτω αποσπάσματα ανήκουν στην Καινή Διαθήκη με την οποία θα ασχοληθείτε την επόμενη χρονιά. Αφού τα διαβάσετε προσεκτικά, αναγνωρίστε: α) για ποιες αλήθειες μιλούν και β) με ποια γεγονότα και διηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης προετοιμάστηκε η ανθρωπότητα να τις ακούσει και να τις αποδεχτεί.

• Η θεία δύναμή του μας δώρισε όλα όσα μας χρειάζονται για τη ζωή μας … μας δώρισε τις πιο πολύτιμες και τις πιο μεγάλες υποσχέσεις με τις οποίες θα γίνετε μέτοχοι της θείας φύσεως. (Β Πε 1, 3-4) • Αφού ο Θεός, τα παλιά χρόνια, μίλησε στους προπάτορες πολλές φορές και με ποικίλους τρόπους δια των προφητών, σ' αυτούς εδώ τους έσχατους καιρούς μίλησε σ' εμάς μέσω του Υιού του. (Εβρ 1, 1) • Δεν υπάρχει πια Ιουδαίος και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει άντρας και γυναίκα, όλοι είστε ένας, χάρη στον Ιησού Χριστό. Κι αφού ανήκετε στο Χριστό, είστε απόγονοι του Αβραάμ και κληρονόμοι της ζωής, όπως υποσχέθηκε ο Θεός. (Γαλ 3, 28-29)

Μετά απ' αυτά είστε έτοιμοι να συζητήσετε στην τάξη τον τίτλο του βιβλίου της φετινής χρονιάς.

Ο Ιησούς Χριστός, λεπτομέρεια από τη Μεταμόρφωση του Μιχάλη Βασιλάκη (2002)