Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ερωτήσεις - Θέματα για συζήτηση

1. Τι είναι δεδομένα και τι είναι πληροφορία; Να δοθεί σύντομος ορισμός των όρων αυτών. 2. Ποιές είναι οι απόψεις από τις οποίες η επιστήμη της Πληροφορικής μελετά τα δεδομένα; 3. Να δοθεί ο ορισμός της δομής δεδομένων. 4. Ποιές είναι οι βασικές πράξεις επί των δομών δεδομένων; 5. Ποιά είναι η εξάρτηση μεταξύ της δομής δεδομένων και του αλγορίθμου που επεξεργάζεται τη δομή; 6. Να περιγραφούν οι δύο κυριότερες κατηγορίες των δομών δεδομένων. 7. Να περιγραφεί η δομή του πίνακα και να δοθεί παράδειγμα χρήσης του. 8. Να δοθεί ο ορισμός της στοίβας. 9. Ποιές είναι οι βασικές λειτουργίες που γίνονται σε μία στοίβα; 10. Να δοθεί ο ορισμός της ουράς. 11. Ποιές είναι οι βασικές λειτουργίες που γίνονται σε μία ουρά; 12. Να περιγραφεί η λειτουργία της αναδρομής και να σχολιασθεί η χρησιμότητα της. 13. Να δοθεί αναδρομικός αλγόριθμος υπολογισμού της δύναμης πραγματικού αριθμού υψωμένου σε ακέραια δύναμη. 14. Να περιγραφεί η λειτουργία της αναζήτησης. 15. Να δοθεί ένα παράδειγμα για τη σειριακή αναζήτηση στοιχείου σε έναν πίνακα. 16. Να δοθεί ο ορισμός της έννοιας της ταξινόμησης. 17. Να περιγραφεί η ταξινόμηση ευθείας ανταλλαγής και να δοθεί ένα παράδειγμα.

Βιβλιογραφία 1. Νικόλαος Γλυνός, Δομές Δεδομένων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1996. 2. Χρήστος Κοίλιας, Δομές Δεδομένων και Οργάνωση Αρχείων. Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 1993. 3. Ιωάννης Μανωλόπουλος, Δομές Δεδομένων ­ μία Προσέγγιση με Pascal, Εκδόσεις Art of Text, Θεσσαλονίκη, 1998. 4. Νικόλαος Μισυρλής, Δομές Δεδομένων, Αθήνα, 1993. 5. D. Brunskill and J. Turner: "Understanding Algorithms and Data Structures", McGraw-Hill, 1996. 6. D. E. Knuth: "The Art of Computer Programming : Fundamental Algorithms", Vol.1, 3rd edition, Addison Wesley, 1997. 7. M.A. Weiss: "Data Structures and Algorithm Analysis", 2nd edition, Benjamin/Cummings, 1995. Διευθύνσεις Διαδικτύου - http://hissa.ncsl.nist.gov/~black/CRCDict/ Κόμβος με ευρετήριο όρων για αλγορίθμους, Δομές Δεδομένων και Προβλήματα (Algorithms, Data Structures, and Problems Terms and Definitions for the CRC Dictionary of Computer Science, Engineering and Technology). - http://www.ee.uwa.edu.au/~plsd210/ds/ds_ToC.html Κόμβος ενός πρότυπου μαθήματος ακαδημαϊκού επιπέδου για Δομές Δεδομένων και Αλγορίθμους με παρουσίαση, εξηγήσεις και κώδικα προγραμμάτων για τις κυριότερες κατηγορίες προβλημάτων.

4. Τεχνικές Σχεδίασης Αλγορίθμων

Εισαγωγή

Όταν μας δίνεται ένα πρόβλημα, και πριν ασχοληθούμε με την κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό, πρέπει προκαταρκτικά να κάνουμε μία θεωρητική μελέτη του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, μία καλή ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε, αν το δεδομένο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση κάποιες γενικές μεθοδολογίες ανάπτυξης αλγορίθμων. Σκοπός του κεφαλαίου είναι η εισαγωγή στις μεθοδολογίες αυτές, που αποτελούν ένα σύνολο τεχνικών και βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν. Για κάθε μεθοδολογία θα δούμε παραδείγματα επίλυσης γνωστών και καθημερινών προβλημάτων.