Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ξανακοιτώντας τα μαθήματα του Α΄ κεφαλαίου

Α. Συμβουλευόμενοι τα κείμενα των μαθημάτων 5, 6 και 7 και την παρακάτω λίστα με τα ονόματα φτιάξτε το γενεαλογικό δέντρο των Πατριαρχών. Τοποθετείστε δηλαδή κατάλληλα στις πινακίδες τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα ονόματα. Τα ροζ καρτελάκια υποδηλώνουν τις γυναίκες των Πατριαρχών.

1. Γαδ 2. Αβραάμ 3. Ιακώβ 4. Σάρρα 5. Θάρα 6. Άγαρ 7. Δαν 8. Νεφθαλί 9. Ισαάκ 10. Λεία 11. Ρουβήν 12. Ισσάχαρ 13. Ρεβέκκα 14. Ασήρ 15. Ζαβουλών 16. Ισμαήλ 17. Συμεών 18. Λευί 19. Βενιαμίν 20. Ιούδας 21. Ιωσήφ 22. Ραχήλ 23. Ησαύ

Β. Στις διηγήσεις των Πατριαρχών κάποιες φορές φάνηκε ότι η Διαθήκη κινδύνευε να μείνει ανεκπλήρωτη. Αφού τις επισημάνετε εξηγήστε πως ξεπεράστηκε τελικά ο κίνδυνος.

Γ. Σε ποια σημεία των ιστοριών μας μπορείτε να αναγνωρίσετε τις παρακάτω θεολογικές αλήθειες

1. Ο Θεός είναι ένας και αποκαλύπτεται στους ανθρώπους. 2. Ο Θεός συναντά τους ανθρώπους και τους καλεί να συνεργαστούν μαζί του. 3. Ο άνθρωπος, όταν εμπιστεύεται το Θεό, ανταποκρίνεται στην κλήση του με συγκεκριμένες πράξεις. 4. Θεός και άνθρωποι συνάπτουν Διαθήκη μέσα στον κόσμο και στην ιστορία. 5. Οι υποσχέσεις της Διαθήκης είναι δώρο του Θεού για όλη την ανθρωπότητα. 6. Η πίστη στο Θεό είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που για να χτιστεί χρειάζεται αγώνα και προσπάθεια.

Δ. Οι ιστορίες των Πατριαρχών έχουν βασικά θρησκευτικό χαρακτήρα. Μιλούν δηλαδή για τη μοναδική σχέση των πρωταγωνιστών με το Θεό. Μέσα στις περιπέτειες αυτής της σχέσης αναγνωρίσαμε πολλά ανθρώπινα συναισθήματα (κοινά άλλωστε στη ζωή όλων των ανθρώπων). Με τα διπλανά σύμβολα επισημαίνουμε κάποια από αυτά. Διατρέχοντας τα κείμενα αποφασίστε πού θα τοποθετούσατε το καθένα.

Αγάπη-συμπάθεια αξεκαθάριστα συναισθήματα μίσος αγωνία αλληλεγγύη απειλή