Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Προτάσεις για εργασία και δραστηριότητες

Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο

1. Παρατηρήστε την εικόνα και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε σ' αυτήν στοιχεία του κειμένου. Επιχειρήστε να της δώσετε έναν τίτλο δικής σας έμπνευσης. 2. Οι χριστιανοί λένε στη Θεία Λειτουργία μιλώντας για την πίστη τους στο Θεό: «ολόκληρη τη ζωή μας την αφήνουμε στα χέρια του Χριστού, του Θεού μας». Περιγράψτε τη σχέση αυτής της πίστης με την πίστη του Αβραάμ.

Στη φιλοξενία του Αβραάμ η Εκκλησία είδε την πρώτη φανέρωση της Αγίας Τριάδας. Έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία εικονίζει την Αγία Τριάδα με τη σκηνή της «φιλοξενίας του Αβραάμ».

Φορητή εικόνα του 16ου αι. (Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας)

Ελέγχω τι έμαθα 1. Σε ποιο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης βρίσκουμε την ιστορία του Αβραάμ; 2. Στη συνάντηση Θεού - Αβραάμ ποιος κάνει το πρώτο βήμα και γιατί; 3. Ποιες είναι οι Επαγγελίες (= υποσχέσεις) του Θεού στον Αβραάμ; 4. Πώς ανταποκρίθηκε ο Αβραάμ στην κλήση του Θεού; 5. Από πού ξεκίνησε και πού εγκαταστάθηκε ο Αβραάμ; (Δείξτε την πορεία του στο χάρτη). 6. Ποιοι ήταν οι όροι της Διαθήκης που έκλεισε ο Θεός με τον Αβραάμ; 7. Περιγράψτε τις εικόνες που υπάρχουν στις Επαγγελίες του Θεού στον Αβραάμ. 8. Ποιους αφορούν οι υποσχέσεις του Θεού στον Αβραάμ; 9. Τι σημαίνει το όνομα του Ισαάκ; 10. Πώς ονομάζεται η σκηνή της φανέρωσης του Θεού στον Αβραάμ και τη Σάρρα και γιατί;