Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εργασία στην τάξη

1. Επισημάνετε τις συναντήσεις Θεού - Αβραάμ. Ποιος παίρνει κάθε φορά την πρωτοβουλία της συνάντησης; Σε συνεργασία με το διπλανό σας υπογραμμίστε τις συγκεκριμένες φράσεις στο κείμενο. 2. Προσέξτε την κλήση του Αβραάμ στην παρ. α΄ και σε συνεργασία με το διπλανό σας συμπληρώστε το παρακάτω πλαίσιο:

Τι ζητάει ο Θεός από τον Αβραάμ;

Ποιες δυσκολίες χρειάζεται να ξεπεράσει ο Αβραάμ;

Τι υπόσχεται/επαγγέλλεται ο Θεός στον Αβραάμ;

3. Στις παρ. α΄ και β΄ να επισημάνετε φράσεις που δείχνουν τις συγκεκριμένες ενέργειες με τις οποίες ο Αβραάμ ανταποκρίθηκε στην κλήση του Θεού. Τι μας φανερώνουν για τη στάση του απέναντι στο Θεό; 4. Στη διήγηση της Διαθήκης (παρ. β΄) υπογραμμίστε τη λέξη «Διαθήκη». Ποιοι είναι οι «όροι» της για το Θεό και τον Αβραάμ; (Συμβουλευθείτε και την παρ. α΄). 5. Τι δείχνει η αλλαγή του ονόματος του Αβραάμ από το Θεό; 6. Να χαρακτηρίσετε τη στάση του Αβραάμ και της Σάρρας από την παρ. γ΄ (φιλοξενία του Αβραάμ). 7. Σε όλη την Καινή Διαθήκη ο Αβραάμ θεωρείται υπόδειγμα πίστης. Μπορείτε τώρα να το δικαιολογήσετε; 8. Νομίζετε πως ο Θεός καλεί τον Αβραάμ και συνάπτει μαζί του Διαθήκη για να ευεργετήσει αποκλειστικά αυτόν; Στηρίξτε την άποψή σας σε σημεία όλου του μαθήματος. 9. Εξηγήστε τον τίτλο του μαθήματός σας. Επινοήστε και έναν δικό σας.

Εσύ είσαι, Κύριε Θεέ μας, που διάλεξες τον Άβραμ και τον οδήγησες έξω από την Ουρ και άλλαξες το όνομά του σε Αβραάμ, γιατί βρήκες πως η καρδιά του Σου είναι πιστή… Σύγχρονη ιουδαϊκή προσευχή του Σαββάτου

Το Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, περιέχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο (το 14ο) με 52 εδάφια*, αφιερωμένο στον Αβραάμ. Πολλοί μουσουλμάνοι μάλιστα έχουν το όνομα Ιμπραήμ (= Αβραάμ).

Ο Απόστολος Παύλος, σ' όλο το 4ο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής του, περιγράφει την απέραντη εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αβραάμ προς το Θεό και τον παρουσιάζει ως υπόδειγμα πίστης για όλους τους χριστιανούς.