Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. Ένα κύκλωμα αποτελείται από ηλεκτρική πηγή, από αντιστάτες και από καλώδια σύνδεσης. Να αποδείξετε θεωρητικά ότι η ένταση του ρεύματος έχει σε κάθε σημείο την ίδια τιμή. Τι θα κάνετε, για να επιβεβαιώσετε το γεγονός αυτό και πειραματικά;

2. Η ηλεκτρονική δέσμη μιας συσκευής τηλεόρασης επιταχύνεται μεταξύ δύο σημείων της διαδρομής της. Να εξετάσετε εάν η ένταση του ρεύματος έχει την ίδια τιμή σε κάθε σημείο της διαδρομής.

3. Στο σχήμα φαίνονται δύο μεταλλικοί αντιστάτες, που διαρρέονται από ρεύμα. Τα εμβαδά διατομής τους είναι διαφορετικά. Να συγκρίνετε: Α. Τις τιμές της έντασης του ρεύματος στα δύο τμήματα. Β. Τις τιμές της μέσης ταχύτητας των ηλεκτρονίων στα δύο τμήματα.

4. Να συγκρίνετε την ταχύτητα των ελεύθερων ηλεκτρονίων του ρεύματος που διαρρέει μια συνηθισμένη οικιακή συσκευή με την ταχύτητα των επόμενων: Α. Ταχύτητα του φωτός. Β. Ταχύτητα πυραύλου. Γ. Ταχύτητα αεριωθουμένου. Δ. Ταχύτητα αυτοκινήτου. Ε. Ταχύτητα πλοίου ΣΤ. Ταχύτητα κανονικού βαδίσματος ανθρώπου. Ζ. Ταχύτητα χελώνας.

5. Όταν "ανάβουμε" το φως σε ένα δωμάτιο πιέζοντας τον κατάλληλο διακόπτη (κλείνουμε το κύκλωμα), η λάμπα φωτοβολεί σχεδόν ακαριαία. Πώς το εξηγείτε αυτό;

6. Να κρίνετε τις επόμενες φράσεις: Α. Τα ηλεκτρόνια κινούνται αυτομάτως από υψηλά δυναμικά προς χαμηλά δυναμικά. Β. Το σημείο εισόδου του συμβατικού ρεύματος σε έναν αντιστάτη βρίσκεται σε χαμηλό δυναμικό σε σχέση με το σημείο εξόδου του ρεύματος. Γ. Τα αμπερόμετρα πρέπει να έχουν μεγάλη αντίσταση και να συνδέονται "παράλληλα" στα κυκλώματα. Δ. Η αντίσταση των μεταλλικών αντιστατών ελαττώνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους.

7. Να κάνετε τις κατάλληλες αντιστοιχίσεις:

Α. Ένταση ρεύματος Β. Αντίσταση αγωγού Γ. Διαφορά δυναμικού Δ. ΗΕΔ πηγής Ε. Πολική τάση πηγής Στ. Ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος Ζ. Ηλεκτρική ενέργεια Θ. Εσωτερική αντίσταση πηγής.

α. 1 Volt β. 1 Α γ. 1 Ω δ. 1 W ε. 1 J

8. Ένας σπουδαστής των TEE, πειραματιζόμενος με δύο αντιστάτες με αντιστάσεις R1 = 10Ω και R2= 20Ω, πήρε για την αντίσταση του ισοδύναμου, σε σειρά, αντιστάτη την τιμή 15Ω. Να εξετάσετε εάν είναι σωστή η μέτρησή του.

9. Να κάνετε τις κατάλληλες αντιστοιχίσεις:

Α. Αντιστάτης Β. Αμπερόμετρο Γ. Διαφορά δυναμικού Δ. Ηλεκτρική πηγή Ε. Θερμότητα

α. Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος β. Βολτόμετρο γ. Αντίσταση δ. Νόμος του Joule ε. Ηλεκτρική ενέργεια

10. Σπουδαστής των TEE πειραματιζόταν με δύο αντιστάτες. Οι τιμές που μπόρεσε να πάρει ήταν 2Ω, 3Ω, 6Ω, 9Ω. Ποιες ήταν οι αντιστάσεις των αντιστατών; Η απάντηση να δοθεί με την παρατήρηση των αριθμών.

11. Σπουδαστής των TEE πειραματίζεται με τρεις διαφορετικούς αντιστάτες. Πόσες δυνατές τιμές για την αντίσταση του ισοδύναμου αντιστάτη μπορεί να πάρει; Δεν υπάρχει περιορισμός στον τρόπο που χρησιμοποιεί τους αντιστάτες.

12. Σας δίνουν 10 αντιστάτες, που ο καθένας έχει αντίσταση 1Ω. Πώς θα τους συνδέσετε, ώστε ο ισοδύναμος αντιστάτης να έχει αντίσταση 5,2Ω. Ποια είναι η μικρότερη και ποια η μεγαλύτερη τιμή για την αντίσταση του ισοδύναμου αντιστάτη που μπορεί να προκύψει από τη σύνδεση των 10 αντιστατών:

13. Να συμπληρώσετε τα κενά στο επόμενο κείμενο: " Για δοσμένο αντιστάτη ………………………………. που τον διαρρέει είναι ανάλογη της ………………………………………. που υπάρχει στα άκρα του. Η αντίσταση των μεταλλικών αντιστατών …………………………. όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους. Όταν συνδέουμε αντιστάτες παράλληλα, η αντίσταση του ισοδύναμου αντιστάτη είναι …………………… και από την ………………………. αντίσταση. Σε κάθε ηλεκτροχημική πηγή μετατρέπεται ………………………… ενέργεια σε …………………………………….

14. Σπουδαστής των TEE έκανε τις γραφικές παραστάσεις του νόμου του Ohm για δύο διαφορετικούς αντιστάτες. Οι γραφικές παραστάσεις απεικονίζονται στο απέναντι σχήμα. Να διακρίνετε ποιος από τους δύο αντιστάτες έχει μεγαλύτερη αντίσταση. Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

15. Η τιμή της ΗΕΔ μιας ηλεκτρικής πηγής εξαρτάται: Α. Από τον κατασκευαστή της. Β. Από την ένταση του ρεύματος που τη διαρρέει. Γ. Από την αντίσταση του εξωτερικού κυκλώματος. Δ. Από την εσωτερική αντίστασή της.

16. Ο ρόλος μιας τηκόμενης ασφάλειας σε ένα κύκλωμα είναι: Α. Να περιορίζει την ένταση του ρεύματος. Β. Να καταστρέφεται, όταν η ένταση του ρεύματος υπερβεί μια ορισμένη τιμή. Γ. Να αυξάνει την αντίσταση της, όταν αυξάνεται η ένταση του ρεύματος. Δ. Να παρέχει θερμότητα στο κύκλωμα.

17. Πώς είναι συνδεμένοι στο δίκτυο που διατρέχει μια πόλη οι διάφοροι καταναλωτές; Γιατί στις ώρες της αιχμής της κατανάλωσης η φωτοβολία των λαμπτήρων ελαττώνεται:

18. Συνδέουμε τους πόλους ηλεκτρικής πηγής με ΗΕΔ Ε και εσωτερική αντίσταση r με αγωγό ο οποίος δεν έχει αντίσταση. Να υπολογίσετε την ένταση του ρεύματος το οποίο διαρρέει την πηγή και την πολική τάση της. Τι ενεργειακές μετατροπές έχουμε σε αυτό το κύκλωμα;

19. Να υπολογίσετε τις ενδείξεις των τριών βολτομέτρων στο απέναντι κύκλωμα όταν: Α. Ο διακόπτης δ είναι ανοιχτός Β. Ο διακόπτης δ είναι κλειστός. Η πηγή έχει ΗΕΔ Ε = 10V και r= 1Ω. Ο αντιστάτης έχει αντίσταση R= 4Ω.